Hlavní obsah

Kubánská bloggerka nemá povolení k odjezdu, aby převzala cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislá kubánská bloggerka Yoani Sánchezová oznámila, že kubánská vláda jí včas neschválila povolení k výjezdu z ostrova, aby mohla ve Španělsku převzít prestižní cenu Josého Ortegy y Gasseta za internetovou žurnalistiku.

Článek

Dvaatřicetiletá Sánchezová v internetovém blogu "Generación Y" popisuje úskalí života na ostrově a často si kriticky bere na mušku komunistickou vládu. Právě za to jí byla v dubnu udělena jedna z hlavních španělských novinářských cen - ale k převzetí ji Kuba odletět nenechá.

Úřady jí prý oznámily, že její žádost o výjezdní doložku, bez níž není možné ostrov opustit, "se posuzuje". Rozhodnutí neustále odkládají, aby ho nemusely přímo zamítnout. "Myslím, že vzkaz je jasný," říká Sánchezová. "Zlobivé děti nesmějí z domu." Sánchezová získala hodně čtenářů líčením ekonomických potíží a politických omezení na Kubě.

Kritizovala třeba nového vůdce Raúla Castra, který podle ní po svém nástupu udělal jen minimální kroky ke zlepšení života Kubánců. Její nedávný příspěvek se jmenoval "Kdo je poslední ve frontě na opékač topinek?" Dělala si v něm legraci z toho, že byl zrušen zákaz prodeje počítačů, DVD přehrávačů a dalších přístrojů, ale opékače topinek budou volně v prodeji až v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám