Hlavní obsah

Australské muzeum chce uchovat e-maily jako dokumenty doby

ČTK, mif, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

E-maily jsou v dnešní době nedílnou součástí pracovního i osobního života každého z nás. Nikoho snad nepřekvapí, že e-maily již takřka vytlačily tradiční dopisy. Sydneyské Powerhouse Museum navíc hodlá elektronické kabelogramy uchovávat ve speciálním archivu, jako doklad života v roce 2008.

Článek

To, že e-maily vytlačují tradiční dopisy jako způsob, jak zůstat s ostatními lidmi v kontaktu, je nevyvratitelná skutečnost současné doby. Zareagovat na ni se rozhodlo jedno australské muzeum, které se bojí, že by tyto dokumenty dneška mohly zmizet jediným stisknutím tlačítka delete (smazat).

Vyzvalo proto Australany, aby jim začali posílat veškeré e-maily, které mají, napsala agentura Reuters. Sydneyské Powerhouse Museum má zájem o veškerou elektronickou poštu, včetně e-mailů, za které se člověk stydí, jakmile jejich odeslání odklikne, anebo třeba vyznání lásky poslané nesprávné osobě.

E-maily budou dokladem života v roce 2008

E-maily budou soustředěny a uchovány coby archiv australského života v roce 2008; stejně jako muzeum uchovává sbírky ručně psaných dopisů z minulosti.

"Lidé používají e-mail jednak jako formu psané komunikace, ale také jako konverzaci," říká Kate Beddoeová, která se na projektu podílí. "Proto doufáme, že se nám podaří zachytit obě tyto podoby."

Podle kurátora muzea Matthewa Connella změnil e-mail způsob, jakým lidé pracují, komunikují a používají jazyk."Ale máme ohledně e-mailu jednu obavu. Kolik z toho, co si dneska píšeme, budou mít k dispozici zítra naše děti?" ptá se.

Podrobnosti každodenního života sdílené elektronickou komunikací přitom podle něj mohou být zajímavější a mít větší výpovědní hodnotu o kultuře země než myšlenky slavných osobností.

Jména odesílatelů a příjemců nebudou zveřejněny

Muzeum ujišťuje, že ze zaslaných e-mailů vymaže jména odesílatelů i příjemců, aby lidé neměli nepříjemný pocit, že zveřejňuje soukromou poštu. Na oficiálních stránkách projektu jsou příklady e-mailů, o jaké mají kurátoři zájem, včetně například vyznání lásky nové zaměstnankyně, které omylem poslala kolegovi, či originálních překlepů.

Projekt poběží šest týdnů. Zaslané e-maily uchová muzeum v elektronické i tištěné podobě a ty nejzajímavější vystaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám