Hlavní obsah

Prodej notebooků by letos mohl vzrůst o 30 až 40 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej notebooků na českém trhu by se letos mohl zvýšit o 30 až 40 procent z loňských 533 000 kusů. Odhadují to zástupci počítačových firem. Loni se prodej přenosných počítačů zvýšil o 55 procent a poprvé překonal počet prodaných stolních PC.

Článek

"Na výrazném růstu trhu se stále podílí z velké části sílící ekonomika a dále stále vyšší penetrace internetu, díky které si více domácností pořizuje novou techniku," řekl marketingový ředitel Lenovo ČR a SR Jan Solař. Stále více domácností přitom podle něj bere notebook jako plnohodnotnou náhradu stolního PC.

Cena nejlevnějších notebooků, která loni dosáhla 10 000 korun, by se příliš měnit neměla. "Nečekáme další zlevnění notebooků, spíše jejich vybavení novinkami, hlavně procesory Intel/AMD při zachování stávajících cen," uvedl marketingový manažer HP Petr Trešl.

Podle šéfa tuzemské pobočky analytické firmy Gartner Oldřicha Příklenka do tří let klesne pořizovací cena nejlevnějších notebooků o více než 40 procent. "Například v USA dnes koupíte ten nejlevnější notebook už za 500 dolarů (cca 8200 Kč) a očekává se, že cena do tří let klesne na méně než 300 dolarů," dodal.

Prim hraje design i spotřeba energie

Vedle lepších procesorů se výrobci budou snažit odlišit unikátním designem, možností zabudovaného mobilního připojení 3G či nižší spotřebou energie. "Zvláště ve firmách narůstá zájem o tzv. zelenou techniku - počítače vyrobené z plastů šetrných k přírodě, ne-li rovnou recyklovaných materiálů.

Tato PC mají nízkou spotřebu, až o 50 procent nižší než počítače staré několik let, a výkon je stejný. Elektřina stále zdražuje a malý příplatek za ekologické PC se firmám vrátí během několika měsíců," doplnil Solař.

Loni se v ČR prodal téměř milion osobních počítačů, z toho notebooky tvořily kolem 54 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám