Hlavní obsah

Nokia zaplavuje svět mobily z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový výrobce mobilů finská Nokia loni vyvezla z Číny mobilní telefony a zařízení v hodnotě 6,2 miliardy eur (156 miliard korun). Proti předchozímu roku je to o 30 procent více, řekl minulý týden šéf čínské pobočky Nokie Colin Giles.

Článek

Nokia zaměstnává v Číně stále více lidí. V současnosti zde poskytuje obživu 13 300 zaměstnancům.

Čína byla loni pro Nokii také jejím největším trhem na světě; země se na světových tržbách skupiny loni podílela 13 procenty. Obrat Nokie za prodej v Číně stoupl na 6,4 miliardy eur, když byl v předchozím roce na 5,3 miliardy.

Výsledky Nokie za poslední čtvrtletí minulého roku byly překvapivě silné. Firma totiž prodala celosvětově 133,5 miliónu mobilních telefonů. Je to více, než kolik prodali tři její největší rivalové dohromady.

V Číně přitom Nokia za poslední tři loňské měsíce prodala 40 miliónů mobilů, což je proti předchozímu čtvrtletí nárůst o 6,8 procenta.

Na čínském trhu má Nokia podle údajů Analysys International podíl 35,3 procenta. Druhý je Samsung s 13,2 procenta a třetí Motorola s 11,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám