Hlavní obsah

Vyřazená elektronika se "ztrácí", pravděpodobně končí v Africe

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osud obrovského množství elektronického odpadu je neznámý. To jsou závěry zkoumání organizace Greenpeace, která je zveřejnila v pátek. Část „ztraceného“ odpadu může být poschovávaná na půdách a garážích, většina je prý uložena či spálena spolu se směsným odpadem nebo nelegálně vyvezena na skládky v Africe nebo Asii.

Článek

V Asii se ve velmi primitivních podmínkách provádí základní recyklace, která způsobuje nejen problémy tamního životního prostředí, ale také vážně ohrožuje i zdraví recyklačních pracovníků, tvrdí Greenpeace.

Podle ekologů nejsou dostupné informace o elektronickém odpadu ani v takových regionech, jako je například Evropská unie, kde platí přísná pravidla pro nakládání s odpadem. "Neví se, kde skončilo 75% vyprodukovaného elektroodpadu. V USA se ztrácí dokonce 80% i více," řekli zástupci Greenpeace.

V rozvojových zemích je situace katastrofální

V nově industrializovaných zemích je skoro nemožné odhadnout objem elektronického odpadu, který se vyhne řádnému zpracování. Dostupné informace z Indie uvádějí, že až 99% místního i dovezeného odpadu, 143 tisíc tun ročně, směřuje mimo oficiální zpracovatele nebo je jednoduše vyhozeno na skládku.

„Jsou to právě pracovníci na asijských skládkách elektroodpadu, které toxické látky v elektronice postihují nejvíce. Jsou vystaveni koktejlu toxických chemikálií, když výrobky rozlamují na části a dále zpracovávají. Navíc znečišťují půdu, vodu i vzduch i v okolí,“ podotkl Martin Hojsík z Greenpeace International.“

Údaje od čtyř výrobců PC, kteří již aktivně provozují systém zpětného odběru a recyklace, napovídají, že pouze 10% výrobků jejich vlastních značek bylo recyklováno. Údaje pro mobilní telefony jsou ještě méně příznivé, jen 2-3% byly recyklovány.

Uživatelů mobilních zařízení přibývá
Předpokládá se, že v roce 2008 budou na celém světě dvě miliardy uživatelů mobilních telefonů. Prodej telefonů se zvyšuje i v rozvojových zemích -- odhaduje se, že jen v samotné Číně se během roku 2007 prodalo 150 miliónů nových mobilních telefonů.
Prodej PC roste globálně o 10,4% (2006) -- pomaleji v EU, USA a Japonsku, ale výrazně rychleji na rychle rostoucích rozvojových trzích.
V Číně a Indii je nárůst v prodeji PC 400% během posledních pěti až šesti let. Odhaduje se, že např. v Thajsku bylo v roce 2004 prodáno 750 tis. PC a 550 tis. monitorů, 45,5 miliónů televizí bylo prodáno od roku 2005 do roku 2006, což je tříprocentní nárůst oproti roku předchozímu. Hlavní podíl na tom má rostoucí trh v Číně (17%) a Severní Americe (8%).
Přechod k digitálním televizím oživil i nasycený trh s elektronikou v západních zemích. V roce 2006 bylo prodáno 62,7 miliónů herních konzolí, což znamená meziroční nárůst o 14.9 %. Tento segment se stává jedním z nejrychleji rostoucích v celém sektoru spotřební elektroniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám