Hlavní obsah

Češi nejčastěji na internetu nakupují v poledne, tedy v práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi prý nejraději nakupují na internetu v poledne, tedy v době, kdy jsou v práci. Liší se tak od některých jiných národů Evropské unie, neboť například Norové nakupují prostřednictvím internetu zásadně večer. Vyplývá to z vyjádření zástupců internetových obchodů, kteří se zúčastnili konference Retail Summit 2008.

Článek

"Nejvíce objednávek od Čechů přichází kolem 12:00, v poledne. V Norsku mají nejvíce objednávek v šest, sedm večer, kdy děti sedí u televize a rodiče u počítačů," uvedla marketingová manažerka a vedoucí internetového prodeje Electroworldu Anna Rumianová. "To období objednávek - je to tak, máme úplně stejnou zkušenost...v práci se objednává lépe než doma," poznamenal výkonný ředitel Datart International v ČR Pavel Sláma.

Češi se podle Rumianové liší i způsobem platby, neboť zhruba 80 procent českých zákazníků platí na dobírku, jen pět až šest procent platební kartou, zbytek předem předplatbou převodem na účet. To třeba právě v Norsku neznají, prodejci akceptují pouze platbu kartou. "Kdybychom to udělali u nás, tak okamžitě zkrachujeme," podotkla Rumianová.

Češi zřejmě letos opět výrazně zvýší své útraty v internetových obchodech. Jejich obrat by podle nedávného odhadu výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jana Vetyšky mohl vzrůst o zhruba 20 procent na rekordních 22 miliard korun. Tržby tuzemských internetových obchodů, které v roce 2001 činily jednu miliardu korun, se v posledních letech díky rostoucí oblibě online nakupování zvyšují o několik miliard korun ročně.

Letos bude obrat roven 22 miliardám korun

"Loňský obrat tuzemských internetových obchodů přesáhl 18 miliard korun. Na základě vývoje posledních let odhaduji, že jejich obrat by letos mohl vzrůst o zhruba 20 procent a dosáhnout 22 miliard korun," uvedl Vetyška. V závěru loňského roku pravidelně používalo internet 4,5 milionu obyvatel ČR a letos jejich počet vzroste o dalších 500.000, čímž se podle Vetyšky zvýší množství potenciálních zákazníků internetových obchodů o více než desetinu.

Zatímco v roce 2004 podle průzkumu společnosti GfK Praha nakoupilo na internetu nejméně čtyřikrát pouze 18 procent internetových uživatelů, předloni se tento ukazatel zvýšil na 42 procent. Zároveň se Češi nebojí využívat služeb více internetových obchodů. Na internetu v roce 2006 nakupovalo již 3,1 miliónu Čechů, což je o desetinu více než v roce 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám