Hlavní obsah

Samsung: pokles cen čipů vyvážily televize a mobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics Co. vzrostl ve třetím čtvrtletí letošního roku čistý zisk o jedno procento na 2,19 biliónu wonů (46,4 miliardy Kč). Výsledky podpořil vysoký prodej mobilních telefonů a televizorů s plochou obrazovkou, který vyrovnal pokles cen paměťových čipů. Samsungu, který patří mezi přední světové elektronické společnosti, se podařilo zvýšit zisk poprvé po třech čtvrtletích.

Článek

Samsung byl původně výrobcem levných televizorů, které vyvážel do třetího světa. Za poslední desetiletí se z něj však stala největší technologická společnost v Asii a největší světový výrobce počítačových paměťových čipů. Je také největším výrobcem televizorů s plochou obrazovkou.

Tržby společnosti se podle dnešního prohlášení zvýšily o 9,6 procenta na rekordních 16,68 biliónu wonů. Provozní zisk stoupl o 12 procent na 2,07 biliónu wonů.

Silný růst v poslední době vykazuje mobilní divize společnosti a ve druhém čtvrtletí se Samsungu podařilo sesadit konkurenční americkou Motorolu z pozice druhého největšího výrobce mobilních telefonů na světě. Prodej mobilních telefonů ve třetím čtvrtletí vzrostl na rekordních 42,6 miliónu z 37,4 miliónu v předchozím čtvrtletí.

Na zisk Samsungu má velký vliv čipová divize, jejíž výkon silně ovlivňují sezónní výkyvy. Samsung vyrábí jak čipy DRAM používané převážně v osobních počítačích, tak NAND, které se využívají v digitálních fotoaparátech, hudebních přehrávačích a mobilních telefonech. Ve třetím čtvrtletí ceny čipů klesaly. Průměrná cena čipů DRAM se snížila o 55 procent a u čipů NAND o 42 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám