Hlavní obsah

Poptávka po IT odbornících roste

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Poptávka po odbornících na informační technologie rok od roku roste, zatím na ni ale nedovedou dost pružně reagovat ani školy, ani sami absolventi IT oborů.

Článek

V roce 2006 měli zaměstnavatelé zájem o 4000 nových specialistů, vysoké a střední odborné školy jich dokázaly vyprodukovat zhruba 3900. Jen 2200 jich ale nastoupilo do praxe. Ostatní dali přednost dalšímu studiu, uvádí vedoucí katedry IT na pražské Vysoké škole ekonomické (VŠE) Jiří Voříšek. Podle Voříškova odhadu bude v roce 2010 třeba už 4400 nových IT odborníků.

Průzkum odhalil různou kvalitu vzdělání

VŠE ve spolupráci se společnostmi ČSSI (Česká společnost pro systémovou integraci), SPIS (Sdružení pro informační společnost) a CACIO (Česká asociace manažerů úseků informačních technologií) uskutečnila průzkum, ze kterého vyplývá, že kvalita vzdělání v oboru je velmi rozdílná.

Požadavkům firem v současnosti nevyhovují téměř žádní absolventi bakalářských oborů informatiky. Sto a více dnů školení u svého prvního zaměstnavatele musí absolvovat 84 % z nich. V případě magisterských oborů je situace lepší - asi u poloviny těchto absolventů hradí firmy 60 a méně dnů nezbytného školení.

Kterou VŠ vybrat?

Průzkum by se tedy mohl stát jedinečným vodítkem při rozhodování, kterou školu pro studium IT oboru zvolit. Má to ale háček: autoři závěrečné zprávy z průzkumu nemají souhlas jednotlivých posuzovaných škol s adresným zveřejněním jeho výsledků. Voříšek ovšem naznačuje, že při troše vnímavosti se klíčových informací může dobrat každý zájemce.

"Vyzvali jsme školy, aby výsledky zveřejnily na svých webových stránkách. Předpokládáme, že to udělají ty, které dopadly dobře." Jinak řečeno - chybějící informace bude rovněž informací, tentokrát ovšem negativní. V České republice pracuje v současnosti asi 233 000 IT odborníků.

Programátor s praxí: až 85 000 korun

"Praxe nevyžaduje ani tak rutinní zkušenosti a zběhlost, ale spíše schopnosti vstřebávat nové znalosti a reagovat na momentální potřeby," říká předseda CACIO Ing. Miroslav Hübner. Přesto má v IT stejně jako v jiných oborech velký vliv na výši platu délka praxe.

Podle údajů personální agentury Robert Half International má v Česku programátor JAVA s praxí do jednoho roku průměrný plat 25 000-35 000 Kč, po třech letech už je rozpětí 33 000-48 000, tří- až pětiletá praxe zaručuje příjem od 45 000-65 000 korun a po pěti letech se plat programátora může vyšplhat až k 85 000 Kč.

Firmy hledají absolventy se širokým spektrem znalostí v oblasti IT. Kladou ale také významný důraz na schopnosti komunikace, týmové práce, prezentace a orientaci v ekonomice a podnikání. Výši poptávky po nových absolventech i strukturu požadovaných znalostí a dovedností určují hlavně rozvojové projekty nadnárodních firem, jako jsou IBM nebo DHL a jejich investice v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám