Hlavní obsah

U:fon nabídne mobilní internet od 237 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na český trh vstoupil čtvrtý mobilní operátor, společnost MobilKom. Její síť U:fon bude nabízet mobilní připojení k internetu od 237 korun měsíčně, což je nejméně na trhu. Vedle toho začala firma zákazníkům nabízet i telefonování z bezdrátové pevné linky za měsíční paušál 296 korun a hovorné od 0,7 Kč. Podle analytiků by vstup nového operátora na trh mohl přinést zlevňování služeb.

Článek

Například O2 nabízí nejlevnější mobilní internetový tarif za 653 korun měsíčně, T-Mobile za 475 korun. Maximální rychlost u MobilKomu je 153 kbit/s, zatímco u O2 384 kbit/s a u T-Mobile 256 kbit/s.

Hlavní zbraní Mobilkomu pak má být nejrychlejší mobilní připojení o rychlosti až 3,1 Mbit/s za cenu 594 korun měsíčně, což je v porovnání s nejvyššími nabídkami O2 i T-Mobile zhruba poloviční cena.

Telefonování bezdrátovou pevnou linkou je zhruba na úrovni, za kterou konkurence nabízí volání mimo špičku. V rámci sítě je pak telefonování bezplatné. Mobilkom nabídne i kombinaci volání a internetu od 403 korun měsíčně, což je paušál, který Telefónica O2 nabízí v rámci čistě hlasového tarifu Standard.

Síť založená na technologii CDMA2000 nyní v pilotním komerčním provozu pokrývá Královéhradecký a Pardubický kraj a část Prahy. V polovině roku, kdy firma plánuje plný provoz, bude signálem pokrývat 50 procent populace a na konci roku by se pokrytí mělo přiblížit 90 procentům. Investice se pohybují v řádu miliard korun.

Mobilní telefony od příštího podzimu

Nabídka MobilKomu je podle generálního ředitele Luboše Bórika zaměřena na domácnosti se středními a nižšími příjmy. Jejímu úspěchu podle něj nahrává nedostatek alternativních možností pro připojení na internet a stagnace rozvoje UMTS. Během tří až čtyř let chce společnost u datových služeb dosáhnout počtu zákazníků O2. Počet jejích uživatelů CDMA nedávno přesáhl 100 000.

Společnost uvažuje, že ve druhé polovině příštího roku nabídne zákazníkům i mobilní telefonování. Podle marketingového ředitele Marka Sláčíka je hlavní překážkou spuštění služby nedostatečné pokrytí. Naopak mobilní telefony podle něj firma k dispozici má.

Začátkem září chce firma ve své datové síti CDMA nabízet i služby celoplošných digitálních vysílaček.

Konkurenti se nebojí

Podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy Milana Vaníčka by vstup dalšího mobilního operátora na trh mohl přinést další zlevňování služeb. Kvůli tomu, že síť U:fonu není kompatibilní s GSM stávajících operátorů, bude podle něj složité nějak významně ohrozit nynější hráče svou mobilní sítí.

"V poskytování internetu přes mobil s využitím CDMA je to jiné. Pokud budou mít dobré nabídky, pak se můžou časem propracovat na významného poskytovatele těchto či obdobných služeb. Avšak náš trh je velice konkurenceschopný, a proto se domnívám, že ostatní operátoři se rychle přizpůsobí," dodal.

Mobilní operátoři se nové konkurence příliš neobávají. "Nabízíme daleko více služeb, v daleko vyšší kvalitě než nový operátor, a navíc O2 jako první spustilo síť CDMA v ČR," uvedl mluvčí O2 Martin Žabka.

Podle něj GSM nabízí nepoměrně větší kvalitu, více služeb s přidanou hodnotou, které nový operátor nebude moci nabídnout. "Nedá se navíc hovořit ani o novém mobilním operátorovi, protože licenci na mobilního operátora vlastní v této republice pouze tři právní subjekty a k těm nový operátor nepatří," dodal.

Současní tři mobilní operátoři na českém trhu, T-Mobile, O2 a Vodafone, mají své sítě postaveny na technologii GSM, která není s CDMA kompatibilní. Celkem v ČR připadá na 100 lidí 120 mobilních čísel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám