Hlavní obsah

Greenpeace: Čínské Lenovo vyrábí ekologicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský výrobce počítačů Lenovo, který je majitelem bývalé počítačové divize IBM, má radost ze zprávy organizace Greenpeace. V listu 14 velkých firem, které Greenpeace posuzovala z hlediska toho, jak je jejich výroba ekologicky čistá, se totiž umístil na 1. místě.

Článek

V posledním vydání zprávy Greenpeace "Guide to Greener Electronics", která vyšla počátkem týdne a jenž informuje o tom, jako jsou obchodní společnosti "zelené", vyhrála společnost Lenovo.

Zástupci Greenpeace uvedli, že firma Lenovo "pokročila ve všech měřitelných kritíériích, ztratila pouze v tom, že stále nemá některé produkty prosty těch nejhorších chemikálií, které jsou dnes na trhu."

Greenpeace tak ocenila Lenovo za citlivý přístup k životnímu prostředí, za recyklaci či možnost navrácení prodaného zboží. Ekologům se však nelíbilo, že se výrobce počítačů stále nezbavil závislosti na používání PVC.

Ve zprávě Grenpeace, která hodnotí ekologický přístup obchodních firem, nalezneme mezi 14 nejlepšími společnosti Acer, Apple, Dell, Fujitsu Siemens Computers, Hewlett-Packard, LG Electronics, Motorola, Nokia, Panasonic, Samsung, Sony Ericsson Mobile Communications, Sony či Toshiba.

Apple je mezi vyjmenovanými na posledním místě z hlediska přístupu k životnímu prostředí. Společnost ale uvedla, že nesouhlasí s hodnotícími kritérii Greenpeace, protože například "nepoužívá při výrobě sloučeniny na bázi kadmia, chromu, rtuti, rovněž eliminovala z procesu CRT monitory, jež obsahovaly nebezpečné olovo."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám