Hlavní obsah

Kde hledat na internetu filmové festivaly

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 4. do 12. července se stanou Karlovy Vary hlavním městem filmu pro celou střední a východní Evropu. V tyto dny se zde totiž bude konat 38. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Pořadatelé této významné akce nenechávají nic náhodě a záležet si dali i na webové prezentaci festivalu. A jak jsou na tom weby dalších tuzemských festivalů?

Článek

Filmoví fanoušci si sice nemohou vybírat z tak obrovského množství festivalů jako hudební příznivci, před kterými se každý rok otevírá široká nabídka akcí konaných pod širým nebem, ale i tak si v tuzemsku soutěživí kinofilové mohou vybírat z několika přehlídek.

Praktický každý filmový festival má i svoji internetovou prezentaci, ze které se dozvíme minimálně to, kde a kdy se festival koná. Pak již jen záleží na tom, kolik času a prostředků obětují pořadatelé festivalu na přípravu stránek. Základem by měl být seznam filmů spojený s programem a soupisem doprovodných akcí. Tvůrci zvažující přihlášení svého díla jsou také jistě zvědaví na složení poroty a návštěvníci zase ocení informace o dopravě, ubytování a možnostech zakoupení vstupenek. 

Procházku po festivalových webech pochopitelně začneme na stránkách karlovarského festivalu, ale nezapomeneme ani na akce, kterým se dostává mnohem menší mediální pozornosti.

MFF Karlovy Vary (www.kviff.com) je nejdůležitější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě a jediný festival této kategorie v České republice. Každý rok se tu představí více než 200 nových filmů natočených v uplynulém roce v zemích celého světa. Tyto filmy jsou v Česku uvedeny vůbec poprvé a jen málo z nich se pak dostane na jiné filmové přehlídky nebo do běžné distribuce. MFF KV je jeden z mála festivalů ve své kategorii (patří sem festivaly v Cannes, Benátkách, Tokiu či Berlíně) otevřený veřejnosti.

V průběhu festivalu se bude na stránkách odvíjet každodenní zpravodajství z dění - informace o změnách, fotografie a snad i živé záznamy festivalové televize. Na stránkách bude každý den k dispozici i festivalový deník, který vychází pouze v Karlových Varech. Letos se navíc provozovatelé festivalového webu dohodli s Tomášem Baldýnským, který bude připravovat pro festival svůj deníček s tipy na filmy, postřehy apod. 

"Největší zájem je o praktické informace - vstupenky, akreditace, ubytování (na stránkách je databáze hotelů) - ty jsou také na stránkách nejdříve. Pak se zájem přesune na program - filmy, katalog. V průběhu festivalu je to vedle filmů také zpravodajství z festivalu," shrnuje preference návštěvníků webu zástupce pořadatele Andrea Szczuková.

Větší péči mohou od internetové prezentace festivalu očekávat její zaregistrovaní uživatelé, kteří mají šanci si vytvářet svůj osobní program. Stačí v rozsáhlém programu filmů kliknout u vybraného filmu na odkaz Přidat do Mého programu. Další privilegium zaregistrovaných uživatelů je možnost účastnit se virtuálních diskusí o jednotlivých filmech. 

Jen o několik desítek kilometrů od Karlových Varů se každoročně koná soutěžní přehlídka českých celovečerních filmů natočených v období od dubna do dubna. Festivalový web Finále Plzeň (www.finale-plzen.cz) nabízí především obsáhlou databanku českých filmů uvedených na zmíněné přehlídce od roku 1999. Tato databáze obsahuje kompletní informace o filmu, autorech, fotografie a další potřebné informace včetně kontaktu na distributora a producenta. V době před festivalem, a během jeho konání, pořadatelé doplňují prezentaci o aktuální informace a připojují ankety, soutěže, festivalový deník apod.

Hlavním filmovým městem dětí je Zlín, kde se koná Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež (www.zlinfest.cz). Program festivalu zahrnuje mezinárodní soutěž nejnovějších audiovizuálních děl v oblasti hraného, kresleného, trikového a loutkového filmu pro děti a mládež. Tradiční součástí festivalu je i mezinárodní přehlídka studentských filmů, přehlídka dokumentárních filmů, retrospektivní a informativní sekce, přehlídka hraných filmů zemí Visegrádu, soutěžní přehlídka evropských debutů a přehlídka audiovizuálních děl na nových nosičích.

Návštěvníkovi webu zlínského festivalu je k dispozici jednak kompletní festivalový program a jednak katalog, který je textově identický s tím, který vychází v tištěné podobě. "Velmi důležité místo v tomto oddíle zaujímá rezervační systém projekcí. Tento systém byl letos poprvé uveden do provozu a učitelé - neboť festival je pro děti - měli možnost pro své žáky zarezervovat jednotlivé filmy, které chtějí vidět," vyzdvihuje specialitu internetové prezentace Markéta Pinkavová z programového oddělení festivalu. 

Pořadatelé mezinárodního festivalu animovaných filmů AniFest Třeboň (www.anifest.cz) mají dokonce se svým festivalovým webem velmi smělé plány. Nejenže chtějí v budoucnosti zveřejňovat širší informace o festivalu samotném, ale rádi by zmíněné stránky rozšířily o ukázky animovaných filmů a širší databázi filmů, autorů, škol animace a animačních studií, díky čemuž by byl web aktuální a pro návštěvníka zajímavý po celý rok a nejen před festivalem a těsně po něm.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu stránky pro děti

S počítači si mnohdy rozumí děti lépe než dospělí, a tak asi nikoho nepřekvapí množství webů určených právě dětem. Při příležitosti blížícího se Mezinárodní...

Kde hledat na internetu informace o ekologii

Protože se 5. červen slaví jako Světový den životního prostředí, připravili jsme článek obsahující základní přehled o tom, co internet zájemcům o zlepšení...

Kde hledat na internetu informace o EU

Po mnoha letech vyjednávání je poslední krok na nás, občanech České republiky, kteří máme 13. a 14. června možnost rozhodnout o (ne)vstoupení naší země...

Výběr článků

Načítám