Hlavní obsah

Kde hledat na internetu stránky pro děti

Novinky, Ladislav Bittner

S počítači si mnohdy rozumí děti lépe než dospělí, a tak asi nikoho nepřekvapí množství webů určených právě dětem. Při příležitosti blížícího se Mezinárodní dne dětí jsme zmapovali nabídku webů, které dětem poskytují zábavu, poznání nebo dokonce vlastní seberealizaci.

Foto: www.svahzlin.cz

Plakát poutající na silvestrovské oslavy.

Článek

Nejčastěji jsou dětské internetové weby vytvořeny podle receptu vezmi populárně-naučné texty, smíchej s hádankami a rébusy, přidej trochu zábavy, okořeň soutěžemi a zahusti autorskými počiny z řad dětského publika. Tyto weby jsou vytvořené převážně nadšenci ochotnými pro děti udělat něco užitečného, v nemalé míře však stránky tvoří a spravují samy děti.

"Původně jsme Zavináč vytvořili spíš jen pro zábavu. Ale protože to byl první dětský časopis na českém internetu, časem se objevili nějací návštěvníci a my jsme dostali motivaci tvořit časopis dál. Celý časopis jsme připravovali jen po internetu, fyzicky jsme se sešli až teprve ve chvíli, kdy jsme jej šli prezentovat do televize.", vzpomíná na začátky webu Zavináč (www.ezavinac.cz) Jiří Peterka ml., který se do práce na internetovém magazínu pustil ještě v době, kdy navštěvoval základní školu. 

Dnes se řady autorů magazínu Zavináč rozšířili o mnoho dalších dětských autorů a najdeme v něm pravidelné články na témata, která děti zajímají - počítače, internet, hudba, sport a také škola.

Ještě více nabízí dětským autorům web Dětské tiskové agentury (www.radiodomino.cz/dta), který novinářům mezi juniory umožňuje přispívat nejen do Malých (ale našich) novin, ale dokonce i do internetového vysílání rozhlasové stanice Radio Domino.

Dětský koutek najdeme i na webu veřejnoprávního rozhlasu, který prostřednictvím stránek Spektrum (www.rozhlas.cz/deti/portal) dětem umožňuje aktivně vstupovat do kontaktu s redakcí ČRo Online a ČRo 2 - Praha. Na dětských stránkách se tak prolínají informace, které zazněly ve vysílání, s vlastními projekty redakce ČRo Online.

Osobnosti spolupracující na vytváření internetových stránek Českého rozhlasu pro děti, jsou známí rozhlasoví autoři, kteří působí v redakci dětského vysíláni. Z externích autoru je to například ilustrátorka a autorka ak. mal. Lucie Seifertova a její comics na pokračováni Pověsti z tajemné Prahy.

Rozhlasové dětské stránky patří naštěstí mezi ty, při jejichž tvorbě dospěláčtí tvůrci vytrvali. Podobně je na tom web Alík (www.alik.cz), u kterého jeho autoři připravili dětem kromě samotného obsahu navíc možnost registrace, díky čemuž registrovaní získávají oproti běžným návštěvníkům několik výhod. Budou si moci nastavit několik událostí (třeba narozeniny kamaráda), které bude Alík hlídat a včas na ně upozorní, k dispozici bude i schránka, díky které si lze dopisovat s ostatními kamarády, kteří jsou u Alíka také zaregistrováni.

Hůře co do zájmu provozovatele dopadl kdysi velmi ambiciózní web Majáky (www.majaky.cz), jehož prvotním cílem bylo zpříjemnit dlouhodobě nemocným dětem pobyt v nemocnicích a léčebných zařízeních. Nejživěji na majácích bylo v roce 2001, kdy se chatů zúčastňovaly populární osobnosti (Petr Nárožný, Filip Renč, Helena Suková a další). Dnešní nezájem ze strany provozovatele webu dokresluje přání hezkých Vánoc a šťastného Nového roku na titulní stránce webu.

Do dětské části internetu míří stále častěji i firmy nabízející své produkty prostřednictvím poutavých dětských webů, kde se jen jakoby mimochodem dětem připomene, kolem jakého výrobku by v supermarketech neměli projít bez povšimnutí. Příkladem budiž výrobce čokoládových bonbónů s barevnou cukrovou polevou, který na svém graficky a obsahově vydařeném webu Lentilky (www.lentilky.cz) připravil elektronické omalovánky, on-line hry (pexeso, skládačka, tetris, had, ping-pong, arkanoid apod.) nebo diskusní fórum filtrující sprostá slova.

Bohužel však neexistují jen šťastné děti. Ne každé týrání sice skončí zmrzačením dítěte, ale přesto by mohli o dětských trápeních dlouze vyprávět pracovníci Linky bezpečí (www.linkabezpeci.cz), na kterou se obracejí nejčastěji děti ve věku 12 - 13 let.

Na webu Modré linky (www.modralinka.cz) si dokonce některé příběhy z telefonních hovorů a e-mailů můžete přečíst. "Další věc, kterou Modrá linka nabízí, je rozsáhlá síť informací o sociálních zařízeních, úřadech i jednotlivých odbornících. Je-li třeba, můžeme doporučit zcela konkrétní psychologickou poradnu, léčebné zařízení, či jinou instituci nebo odborníka", doplňuje Mgr. Andrea Lásková z Modré linky - centra a linky důvěry pro děti a mládež.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na internetu práci

První máj můžeme oslavovat jako svátek lásky nebo Svátek práce. Pokud se rozhodneme pro druhou variantu, obraťme svoji pozornost k internetu, který nám nabídne...

Kde hledat na internetu válku

8. květen je oslavován jako konec 2. světové války. Povědomí o nejkrvavějším konfliktu v novodobých dějinách se u většiny z nás ztenčuje s počtem let, které...

Kde hledat na internetu stránky pro rodiče

15. květen se od roku 1994 slaví jako Mezinárodní den rodiny. Při této příležitosti se podívejme, jak může být internet nápomocen při zakládání rodiny...

Výběr článků

Načítám