Hlavní obsah

IBM vydělala 76 miliard korun, výsledky ale zklamaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Americká společnost IBM vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 3,54 miliardy dolarů (asi 76 miliard Kč). To je proti stejnému období předchozího roku nárůst o 11 procent, nicméně je to horší výsledek, než čekali analytici. Akcie IBM proto reagovaly poklesem o více než pět procent. Tržby se zvýšily téměř o osm procent na 26,3 miliardy dolarů.

Článek

Příjmy podpořila hlavně série akvizic několika softwarových společností a také příznivý vývoj kontraktů na služby. Těch si firma domluvila za 17,8 miliardy dolarů, což je nejlepší výsledek za čtyři roky. Tato kategorie je důležitá z hlediska budoucích příjmů firmy a je jedním z hlavních ukazatelů úspěšnosti podniku.

Zisk na akcii se zvýšil na 2,31 dolarů z předchozích 1,99 dolarů. Pokud by se nebraly v úvahu mimořádné účetní položky, zisk by činil 2,26 dolarů, a překonal by tak 2,19 dolarů, což byl průměrný odhad analytiků.

Akcie firmy oslabovaly už v řádném obchodování, kdy na ně nepříznivě působil pokles ostatních technologických titulů. Ty poslala dolů zpráva společnosti Apple, která sice výrazně zvýšila čtvrtletní zisk, ale vyhlídky nebyly nejlepší. Totéž lze říci o Intelu, takže index počítačového hardwaru ve čtvrtek oslabil o 2,4 procenta. Od loňského července, kdy byly akcie IBM na ročním minimu, jejich kurz zpevnil asi o 37 procent.

"Před zveřejněním zprávy měli všichni vysoká očekávání. Technologie ale měly špatný den a IBM byl posledním titulem, který stihl výprodej," podotkl analytik společnosti Spectrum Advisory Services Marc Heilweil. Pokles akcií IBM je podle něj odrazem psychologického postoje, mimo jiné proto, že akcie ve druhém pololetí loňského roku výrazně vzrostly.

Heilweil také podotýká, že příjmy za prodej hardwaru vzrostly o 4,3 procenta na 7,2 miliardy dolarů, což je slabší výsledek, než se očekávalo. Hrubá marže se snížila o procentní bod na 41 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám