Hlavní obsah

Před 30 lety vyslal SSSR do kosmu svůj jediný raketoplán. Buran vzlétl poprvé a naposled

Moskva/Praha

Svůj první a zároveň poslední vesmírný let absolvoval přesně před 30 lety, 15. listopadu 1988, sovětský rovněž první i poslední raketoplán Buran. Let trval 205 minut, stroj během něj dvakrát obkroužil Zemi. Průběh cesty řídila automatika, jelikož na palubě raketoplánu nebyla přítomna lidská posádka. Na oběžnou dráhu Buran vynesla supertěžká nosná raketa Eněrgija.

Foto: Roskosmos

Raketoplán Buran těsně po dosednutí

Článek

V 70. letech minulého století se USA i Sovětský svaz rozhodly vyvinout opakovaně použitelný kosmický koráb, který by snížil enormní náklady na dobývání vesmíru. Projekt sovětského raketoplánu, pojmenovaného po sněžné bouři, dostal od Ústředního výboru Komunistické strany SSSR zelenou v únoru roku 1976.

Projekt Eněrgija-Buran vznikl jako odpověď na americké raketoplány, avšak nedosáhl úspěchu. Do vesmíru vzlétl Buran jen jedinkrát.

Jediný let raketoplánu Buran v listopadu 1988.

Krátce poté, počátkem 90. let, vzal ambiciózní plán na vybudování flotily raketoplánů za své v důsledku ekonomických problémů spojených s rozpadem sovětského impéria. Druhý stroj, který se měl do vesmíru i s posádkou vypravit v roce 1992, již nebyl dokončen.

Vlastní pohon využil jen v závěru

Vzletové raketové stupně se měly podobně jako u amerických raketoplánů používat opakovaně, ale nestalo se tak. Rozdílem oproti americkým bylo, že raketoplán neměl ke svému břichu upevněnu jen palivovou nádrž, ale plnohodnotnou raketu s motory.

Foto: ČTK

Listopad 1988, příprava na start nosné rakety Eněrgija s raketoplánem Buran

Svůj vlastní pohon tím pádem Buran použil jen v závěrečné fázi vzletu, k dodání posledního impulzu pro dosažení orbitální rychlosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám