Hlavní obsah

Na Albertově se sešli studenti, aby oslavili náhradní 17. listopad

Aktualizováno

Studenti na pražském Albertově v neděli odpoledne uctili památku 17. listopadu. Sešlo se jich tam několik tisíc. Důvodem náhradního konání akce byla skutečnost, že nebyli policií připuštěni k pamětní desce v Mezinárodní den studentstva, protože na místě o několik hodin později začínalo shromáždění příznivců prezidenta Miloše Zemana.

Náhradní 17. listopad na AlbertověVideo: Novinky

 
Článek

"Událostí usilujeme o důstojné připomenutí 17. listopadu, jeho hodnot a jeho památky a rozhodně ji nevnímáme jako záminku ke komentování aktuálního politického dění i postojů jednotlivých státních činitelů," uvedl Jiří Feryna z organizačního týmu.

Proslovy účastníků trvaly asi hodinu, poté zpívali českou hymnu a položili květiny k pamětní desce. Pak se někteří z nich přesunuli na Václavské náměstí, kde se konala akce platformy Setkání dobré vůle.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na místě setkání visely transparenty s nápisy Albertov je symbolem svobody, tibetské vlajky či symboly Eiffelovy věže jako připomínka pařížského masakru.

Někteří účastníci, kterých bylo podle policie celkem asi 4500, si do klop kabátů vložili symboly červených trenýrek. Ty v září vyvěsila umělecká skupina Ztohoven místo prezidentské standardy na Hradě.

Foto: Stanislava Seďová, Právo

Oslava náhradního 17. listopadu na Albertově

Setkání k upomínce událostí 17. listopadu 1939 a 1989 se zúčastnili také rektoři vysokých škol, kteří akci zaštítili. Mezi nimi byli například rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer nebo rektor ČVUT Petr Kovalinka.

„Plebejský národ”

Rektor Bek ve svém projevu hovořil o tom, že Češi jsou plebejský národ, protože přišel o své elity aristokratické i měšťanské. Jak ale řekl, existuje plebejství lokajské, které se krčí před vrchností, ubližuje slabším a nemá úctu k pravidlům. Pak existuje plebejství svobodné, osvobozené prací a vzděláním, které reprezentovali například František Palacký nebo Tomáš Garrigue Masaryk a které je hrdé, sebevědomé a připravené pomáhat slabším.

"Úkolem vysokých škol je pomáhat nám najít cestu k tomu, aby v nás všech vítězilo to svobodné plebejství, ne to plebejství lokajské. Až žije svoboda," zakončil svůj projev. Beka ani rektora Grubhoffera nezve prezident Zeman kvůli dřívějším sporům opakovaně na Hrad na oslavy 28. října.

"Sedmnáctý listopad patří studentům, Albertov patří studentům," prohlásil za mohutného potlesku děkan Přírodovědecké fakulty UK Bohuslav Gaš.

Konvalinka ČTK řekl, že se obává, že se ČR může pomalu měnit na policejní stát. Buď kvůli fašizujícím hnutím nebo kvůli obavám z terorismu. "Máme teď trochu pocit, že se ta doba může vrátit, že zase budou muset studenti nastavit své krky, aby mohli například přijít k pamětní desce, položit kytičku a zapálit svíčku," řekl.

Studenti už dříve uvedli, že akci nepořádají jako protest proti prezidentu Zemanovi, přestože někteří z nich byli ve skupině, kterou na Albertově zastavila policie kvůli prezidentskému shromáždění.

Foto: Stanislava Seďová, Právo

Oslava náhradního 17. listopadu na Albertově

"Nechceme, aby to vyznělo jakýmkoliv způsobem jako nějaký politický aktivismus nebo demonstrace," řekla dříve členka organizačního týmu Tereza Kuglerová.

"Jenom chceme důstojně uctít památku, což nám bylo znemožněno," dodala.

Foto: Stanislava Seďová, Právo

Oslava náhradního 17. listopadu na Albertově

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého byl zásah policie 17. listopadu na Albertově profesionální. Policie předem oznámila, že na této akci budou "určitá omezení" kvůli přítomnosti prezidenta Zemana. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní manévry na AlbertověVideo: Novinky

"Za postupem policie stojím," řekl ve čtvrtek Tuhý. Pokud by získal indicie, které by ukázaly na pochybení, tak by se o ně zajímal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám