Hlavní obsah

Jak a kde se bude slavit 30 let od 17. listopadu 1989

Novinky, Michaela Maršálová

Jak Česká republika oslaví třicet let svobody? Po celé zemi se konají akce, kam můžete vyrazit připomenout si výročí sametové revoluce.

Foto: ČTK

Sametová revoluce začala: s Václavem Havlem 23. listopadu 1989 před vystoupením na Václavském náměstí.

Článek

Co se bude připomínat?

17. listopadu 1939 došlo po studentských demonstracích k uzavření českých vysokých škol a proběhlo rozsáhlé zatýkání studentů nacisty. Více než tisícovka jich byla převezena do koncentračního tábora a Němci také popravili devět studentů, kteří podle nich stáli v čele studentských organizací.

17. listopadu 1989 se konala povolená demonstrace k padesátému výročí zmíněných událostí z roku 1939, což odstartovalo tzv. sametovou revoluci, která vedla k pádu komunistického režimu a vznik české demokratické společnosti. Letos díky ní Česká republika slaví třicet let svobody. Jaké akce můžete v rámci oslav navštívit?

Program oslav 17. listopadu v Praze 

Albertov

17. listopad byl vyhlášen jako Mezinárodní den studentstva a v tento den slavíme také státní svátek Den boje za svobodu a demokracii. V rámci iniciativy Svobodný listopad proběhne 17. listopadu na Albertově, kde začala před třiceti lety sametová revoluce, událost, která uctí právě tyto dny. Akce plná hudby začíná už v devět hodin ráno. Součástí je pietní akt u pamětní desky a proslovy zástupců vysokých škol včetně studentů. Bude se sborově zpívat česká hymna, hymna Evropské unie a studentská hymna Gaudeamus.

Národní třída

Průvod, který odstartoval sametovou revoluci, se přesunul na Národní třídu, a tak i tam letos 17. listopadu proběhnou vzpomínkové akce. V rámci Festivalu svobody na korzu Národní na několika pódiích zahrají například David Koller, Tata Bojs Prago Union, Zrní nebo Spirituál kvintet. Státní hymnu zazpívá operní pěvkyně Dagmar Pecková, večer pak zazní i hymna sametové revoluce Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové.

Václavské náměstí

Největší akce v rámci oslav výročí sametové revoluce proběhne 17. listopadu na pražském Václavském náměstí, a sice Koncert pro budoucnost. Program nabídne hudební vystoupení a projevy nejznámějších osobností kulturního a veřejného života. Těmi budou například Lenka Dusilová, Čechomor nebo skupina Tata Bojs, která si připravila pro svoji show i speciální projekci.

Dalšími hosty akce, kterou budou moderovat Jindřich Šídlo a Zuzana Tvarůžková, budou Michael Žantovský, Tomáš Halík, Václav Malý nebo Jáchym Topol. Začátek je plánován na 16:30, konec na 22. hodinu.

Bratislava bude mít náměstí Sametové revoluce

Zahraniční

Národní divadlo

Organizace Post Bellum letos již podesáté v Národním divadle 17. listopadu udělí Ceny Paměti národa.

Sametový průvod

„Vezmi si s sebou květinu,” stálo v úvodu pozvánky na studentskou manifestaci na Albertově v listopadu 1989. Vezměte ji i letos a vyrazte na sametový průvod. Vychází se 17. listopadu v 15 hodin z Albertova a půjde se stejná trasa jako před třiceti lety, tedy přes Vyšehrad a Rašínovo nábřeží až k Národní třídě. Průvod budou provázet herci a zvukové a audiovizuální kulisy vzpomínek pamětníků.

SPECIÁL: 17. listopad 39|89 - 80 let od uzavření vysokých škol, 30 let od sametu

Speciály

Sametové posvícení

Satirický karnevalový průvod Sametové posvícení projde 17. listopadu Prahou letos poosmé. Motto letošního ročníku zní Ulítly ti včele?! reflektující porevoluční vývoje a globální problémy.

Obývák Václava Havla

U Národního divadla vznikne prostor k posezení, veřejnému čtení, zakoupení knih a poslechu textů Václava Havla. Účast přislíbili Václav MarhoulMichael KocábTomáš Etzler nebo Dagmar Havlová.

Archiv bezpečnostních složek

17. listopadu bude od 11 do 16 hodin možné v badatelně Archivu bezpečnostních složek mimo jiné zhlédnout ukázky originálních dokumentů vztahujících se k osobnosti Václava Havla. K vidění bude také výstava Svět kreslí Havla.

Program oslav 17. listopadu na dalších místech ČR

Brno

17. listopadu se na náměstí Svobody bude konat akce s názvem Brněnský sedmnáctý. Těšit se můžete například na kapely VEES, Cold Cold Nights nebo Good Times Only. Návštěvníky čeká také slam poetry, stand-up vystoupení Čecháčci a Čoboláci a lampionový průvod. Akce začne ve 13 hodin, plánované ukončení je kolem 21 hodin.

Ostrava

Akce s názvem SametOVA!!! se bude konat na Masarykově náměstí. Začne 15. listopadu a skončí až 18. listopadu

Olomouc

Třetí listopadová sobota bude opět patřit Noci divadel. V rámci třídenního programu proběhnou noční prohlídky, divadelní dílny, tematické diskuse a přednášky, výstavy i performance, a to zdarma nebo za symbolické vstupné.

Plzeň

V Plzni můžete navštívit Výročí svobody: hudba velkého světa. Zazní slavné melodie z oscarových snímků v podání Cimbálové muziky Milana Broučka a Martina Vydry nebo státní hymna v podání Natálie Šmausové.

Pardubice

17. listopadu od 17 hodin se na schodišti Východočeského divadla uskuteční akce, kde se budou mimo jiné nacházet členové Občanského fóra.

České Budějovice

17. listopadu se v Českých Budějovicích uskuteční tradiční průvod Rozsviťme demokracii. Průvod se v 17 hodin 11 minut vydá od Jihočeského divadla ulicí Dr. Stejskala na náměstí Přemysla Otakara II.

Více informací o oslavách výročí sametové revoluce naleznete na webových stránkách měst. Pokud vás zajímá, co se dělo během sametové revoluce minutu po minutě, přečtěte si tento článek.

Reklama

Výběr článků

Načítám