Hlavní obsah

PORADNA: Jak docílit vyrovnaného vztahu mezi finančními domy a klienty

Novinky, Hedvika Gabrielová, člen Finanční akademie Zlaté koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrovnaný vztah mezi bankami a klienty může znít jako sci-fi, jednoho dne to ale může být realita. Ovlivnit to mohou sami klienti, stačí najít dobrý vztah ke svým financím.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

První doporučení pro vylepšení vztahu s finančními domy zní: získejte dobrý vztah k penězům a s tím i k úzce svázaným finančním domům. Přestaňte být na bankách závislí. Vybudujte vzájemný vztah čistě na dobrovolné bázi.

Chraňte si nezávislost

Závislost vzniká, pokud dlužíte a v horším případě, když již v době dluhu potřebujete ještě půjčit. Banky půjčují peníze, jen když je skutečně nepotřebujete, pojišťovny Vás dobře pojistí, jen když je ještě nepotřebujete.

Ještě trochu podrobněji pro správné pochopení. Jsou to všechno produkty, které kupujete v době, kdy je nepotřebujete. Protože v době, kdy je opravdu budete potřebovat, už Vám nikdo nedovolí je koupit.

Každý z nás bez ohledu na pohlaví, vzdělání i víru, procházíme v životě různými etapami – dětství, mládí, produktivní věk a stáří, dnes již běžně i vysoké stáří. A je třeba vědět, co kdy kupovat.

V dětství to sami nerozhodneme. To možná proto, že děti chtějí jen malé a levné hračky, zatímco dospělí potřebují hračky mnohem dražší.

Co z toho přesně pro nás plyne? Finanční domy jsou systémy nastavené na výdělek a zisk. To není sociální ani opatřovací a už vůbec ne charitativní organizace. A je třeba se k nim také tak chovat a naučit se vyjednávat. A to můžeme tehdy, když jsme nezávislí.

Půjčujte si peníze jen do té doby, dokud jich máte dost a pracujte s nimi ve svůj prospěch. Není to nic nereálného. Zajistěte si svou schopnost vydělávat peníze, závislou na zdraví vašeho těla i psychiky, dokud jste naprosto v pořádku.

Dělejte si rezervy v době, kdy nejvíc vyděláváte a hlavně, nikdy neutrácejte více, než vyděláte. Je to jediný způsob, jak zůstat svobodný, nezávislý a mít možnost si s finančními domy domluvit vyrovnané podmínky, o které opravdu stojíte. A ne stát tváří v tvář tomu, že vám někdo klade podmínky a vy je musíte přijmout, i když se vám nelíbí, ale už nemáte na výběr.

Informace a diskusi o jednotlivých finančních produktech naleznete na www.zlatakoruna.info.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám