Hlavní obsah

Zprostředkovatelé úvěrů mohou být stejně nebezpeční jako lichváři

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pokud si sami netroufáte oslovit banku či nebankovní společnost se žádostí o úvěr a rozhodnete se obrátit na někoho, kdo vám s tím pomůže a poradí, mějte se rozhodně na pozoru. Takzvaní zprostředkovatelé spotřebitelských úvěrů mohou být totiž stejně nebezpeční jako sami lichváři, a špatná volba pak může být velmi drahá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z ankety mezi bankami a značkovými nebankovními společnostmi, která proběhla v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru (NBÚ).

Na trhu se spotřebitelskými úvěry existují kromě solidních bankovních a značkových nebankovních společností i takzvaní úvěroví predátoři. Hodně lidí si to dobře uvědomuje, a proto aby nenaletěli a vyhnuli se potížím spojeným například s exekucí, obrátí se raději na zprostředkovatele úvěrů. Věří, že jim tyto společnosti zajistí optimální podmínky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

NBÚ však upozorňuje, že mnohé ze zprostředkovatelských firem jsou pro spotřebitele nebezpečné. „Lidé si často neuvědomují, že platí peníze za to, co je zcela zbytné. U solidní společnosti není zprostředkování potřeba,“ říká Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí projektu NBÚ. Nebezpeční zprostředkovatelé navíc obvykle negarantují vůbec nic – ani poskytnutí úvěru, ani vrácení poplatku, který se většinou platí předem.

Úvěru nerozuměla, požádala zprostředkovatele

Na společnost zprostředkující úvěry se obrátila i paní Marie z Liberecka, potřebovala rychle finanční hotovost pro řešení nelehké životní situace.

„Protože jsem úvěrům nerozuměla a bála jsem se půjčit si sama, našla jsem si inzerát na jednoho ze zprostředkovatelů, který nabízel pomoc s vyřízením úvěru. Byla jsem ráda, že se mi o to postará někdo, kdo tomu rozumí. Jenže úvěr, který mi sehnali, byl od nějakého lichváře, kterému byl problém úvěr splácet, protože stále měnil účty a různé symboly, a i když jsem platila, neustále mne upomínal, že nemám zaplaceno. Nakonec jsem čelila exekutorům,” svěřila se Marie se svou špatnou zkušeností.

Když si stěžovala zprostředkovatelské společnosti, dozvěděla se, že jich se to netýká, je to její problém a má si ho vyřešit s firmou, která jí úvěr poskytla. „To, že mi úvěr vyřídili oni, firmu doporučili a zajistili veškerou smluvní dokumentaci, je vůbec nezajímalo,“ posteskla si Marie. Za zprostředkování úvěru navíc této firmě zaplatila tři a půl tisíce korun.

Marie doplatila na to, že se nesolidní zprostředkovatel obrátil na nebezpečného poskytovatele úvěru, což vůbec není výjimkou.

Další z nefér praktik, jak z lidí dostat peníze, je i to, že zájemce o úvěr zaplatí poplatek a firma pak formálně podá žádost o úvěr, i když dopředu ví, že klient nesplní požadavky a úvěr nedostane. Peníze ale firma nevrátí, protože svou práci - podání žádosti - splnila.

Zprostředkování stojí i desetinu ceny úvěru

Zprostředkování úvěru rozhodně není levnou záležitostí. Podle informací NBÚ spotřebitele nejčastěji přijde na částku do pěti tisíc korun. Vzhledem k typické výši úvěru, který se pohybuje do 50 tisíc korun, činí poplatek až deset procent z výše úvěru.

Ojedinělé ale nejsou ani případy, kdy zprostředkovatel úvěru je zároveň i jeho poskytovatelem. Lidé u takové společnosti pak zcela zbytečně zaplatí dvakrát.

Problematiku zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů upravuje nová podoba zákona o spotřebitelských úvěrech, ani to ale nekalostem nezabránilo. „Z našich zkušeností vyplývá, že takzvaného zprostředkování velmi často zneužívají lichváři, kteří si tím vytváří takzvaně dobré jméno. Spotřebitel pak podlehne pocitu, že mu poskytovatele úvěru pomohl vybrat profesionál, a ztrácí tak potřebnou ostražitost,“ upozornil David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

Zprostředkovateli náleží odměna až „po práci”

Činnost zprostředkovatelů je upravena v zákoně o spotřebitelském úvěru. Jasně v něm je uvedeno, že zprostředkovateli náleží odměna od zájemce o úvěr až poté, kdy mu předvede výsledky své práce (respektive kdy mu předloží nabídky poskytovatelů úvěru), zájemce je posoudí a poté úvěr skutečně dostane.

Pokud zprostředkovatel toto pravidlo poruší, vystavuje se riziku poměrně velké pokuty a hlavně - spotřebitel má právo na ochranu.

Se zprostředkovatelem uzavíráte smlouvu v písemné podobě, od které máte právo do 14 dnů odstoupit. Toto vaše právo musí být i ve smlouvě uvedeno. „Spotřebitel může od smlouvy, ve které se sjednává zprostředkování spotřebitelského úvěru, odstoupit bez uvedení důvodů a bez jakékoli sankce ve lhůtě 14 dnů ode dne uzavření této smlouvy, pokud do té doby nedošlo na jejím základě k uzavření smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr,” je uvedeno v zákoně o spotřebitelském úvěru.

Anketa

Využil/a jste někdy služeb zprostředkovatele spotřebitelských úvěrů?
Ano
5 %
Ne
95 %
Celkem hlasovalo 1288 čtenářů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Chcete zlevnit úvěr? Stačí včas splácet

Získat slevu za řádné splácení půjčky je důležité pro tři čtvrtiny Čechů. V současné době šest bank a dvě nebankovní společnosti odmění klienty s dobrou...

Výběr článků

Načítám