Hlavní obsah

Zkušenost s exekucí má třetina Čechů

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exekucím v Česku čelily v posledních letech stovky tisíc rodin. Osobní nebo zprostředkovanou zkušenost s exekutorem má 37 procent obyvatel České republiky. Vyplývá to ze zářijového průzkumu společnosti NMS Market Research.

Foto: Profimedia.cz

Na začátku září bylo v exekuci přes 731 tisíc lidí.

Článek

Počet nově nařízených exekucí každoročně přesahuje 700 tisíc lidí, loni se vyšvihl dokonce na 828 tisíc. V exekuci je nyní přes 731 tisíc Čechů. Zhruba polovina nových exekucí se týká dlužníků s deseti a více exekucemi. Těchto lidí je více než 120 tisíc. Problémem je i nárůst exekučních srážek z důchodů a nemocenské.

Víc než polovina (55 procent) lidí s osobní zkušeností s exekucí hodnotí podle průzkumu jednání exekutora jako korektní. Velmi špatnou osobní zkušenost s exekutorem má 22 procent lidí.

Téměř dvě třetiny Čechů by přivítaly změnu systému soudních exekutorů. „Změna by měla proběhnout radikálně, spíše směrem k teritorialitě a zestátnění exekutorů, což lze vysvětlit příklonem respondentů k důvěryhodnějšímu soudnímu systému,“ píše se ve studii, kterou má Právo k dispozici.

Vláda v červenci souhlasila se zavedením místní příslušnosti exekutorů, jak to v novele občanského soudního řádu navrhl Senát. Nyní mohou exekutoři volně působit na celém území republiky, což podle senátorů zvyšuje náklady exekučního řízení. Od loňska už náklady exekutora na cestu do bydliště dlužníka kvůli soupisu movitých věcí nesmějí přesáhnout 1500 korun.

Exekutoři proti snižování odměn

Nově by exekutoři měli působit jen ve svých „revírech“, tedy v domovských obvodech soudních krajů. Přiřazováni by měli být podle soudem stanoveného pořadí, což by podle senátorů v čele se Zdeňkem Škromachem (ČSSD) mohlo vést k odstranění klientelistických vazeb mezi věřiteli a exekutory. O zavedení teritoriality exekutorů má v příštích dnech jednat Sněmovna.

Princip teritoriality prosazuje i skupina soudních exekutorů, která loni vytvořila názorovou platformu pro humanizaci exekutorské činnosti.

„Usilujeme o přijetí zákona, který nastaví podmínky pro spravedlivé vymáhání, jež nebude pro dlužníky likvidační. Navrhujeme zavedení územní působnosti exekutorů, jež bude odpovídat územní působnosti krajských soudů ve spojení s motivačními prvky, jak je obvyklé v ostatních státech Evropy,“ sdělil Právu soudní exekutor a mluvčí Platformy za teritorialitu Petr Kučera.

Přijetí zákona podle něj také „odstraní obchodování s pohledávkami“. Stejně jako další exekutoři však Kučera odmítá plány ministerstva spravedlnosti na snižování odměn exekutorů.

Reklama

Související články

Nejobávanější exekutor v zemi rezignoval

Nejobávanější exekutor v Česku – Tomáš Vrána z Přerova – ve středu rezignoval. Funkci soudního exekutora složil k rukám ministra spravedlnosti Roberta Pelikána...

Výběr článků

Načítám