Hlavní obsah

Exekuce řežou i nemocenskou, dlužníci jsou zaskočeni

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce je nejistá a za málo peněz, složenky se valí, věřitelé mě uhánějí – tak „se hodím marod“. Takto kritickou existenční situaci řeší s pomocí doktorů mnoho lidí bez úspor s pocitem, že dostanou na nemocenské aspoň něco jistého a exekuce oddálí. Omyl. Exekučně se krátí nemocenská, ale třeba i důchody, a to i ty invalidní.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Srážky jsme povinni provádět na základě nařízení výkonu rozhodnutí soudem, správního řízení, exekučního příkazu soudního exekutora, konkurzního nebo insolvenčního řízení. Lze tak postihovat důchody i nemocenskou,“ potvrdila Právu mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová.

Například jen za loňský rok provedly okresní správy sociálního zabezpečení z důvodu exekuce a insolvence srážky z 88,5 tisíce dávek nemocenské, což je meziročně o téměř 27 tisíc více. Exekuce na nemocenské tak za pouhý jeden rok vzrostly o 43 procent. Jde o hodně peněz. Zatímco v roce 2013 sociálka musela z nemocenských ve prospěch věřitelů srazit 58 miliónů korun, loni to už bylo více než dvojnásobně – přes 121 miliónů korun.

A kolik invalidů pronásledují jejich dluhy a exekuce? To se neví. „Údaje týkající se počtu důchodů zatížených exekuční srážkou jsou k dispozici jen jako celkové číslo za celou republiku. Sledování nám v tuto chvíli neumožňuje dělení podle druhu pobíraného důchodu a podle krajů. Exekučně lze ovšem postihnout i invalidní důchody. Často se setkáváme s tím, že se lidé mylně domnívají, že z invalidního důchodu se nesráží,“ sdělila Právu mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Důchodcům strženo 1,5 miliardy korun

Celkové údaje o exekučních srážkách důchodců jsou přitom alarmující, především co se objemu z důchodů stržených peněz týká. Loni do exekučního soukolí spadlo přes 75 tisíc důchodů. Celkově všem důchodcům musela sociálka škrtnout a poslat na účty oprávněných a exekutorů více než 1,5 miliardy korun!

Srážky z nemocenské i invalidního důchodu mohou být nejen kvůli nějaké zapomenuté složence, nezvládnuté půjčce, ale i na základě například pokuty. Oprávněný subjekt ale nemůže srážku ze dne na den nařídit, jak je někdy dlužníkům vyhrožováno.

Pokud ale není dluh řešen, třeba podáním odvolání, nikoli však na sociálku, ale na soud rozhodující o exekucích, tak vymáhaná částka naroste do obludných rozměrů, ať je povinný na nemocenské, či na důchodu.

A ne vždy to dopadá tak, že byt invalidy zachrání před dražbou až Ústavní soud, jako před dvěma lety. Podle Buraňové kvůli exekuci příjemci důchodů nebo nemocenské nepřijdou o celou vyplácenou částku. „Dlužníkovi musí zůstat nezabavitelná částka. Ta letos činí 6118 korun,“ upřesnila Buraňová.

Jiné to je ale u insolvenčního řízení. Jak sociálka upozorňuje na svých stránkách, při pětiletém hašení dluhů v tzv. osobním bankrotu může na splátky věřitelům, po propočítání insolvenčním správcem a schválení soudu, padnout i celý důchod – má-li dlužník třeba ještě jiné příjmy. „K 31. 12. 2014 zasílala ČSSZ celý důchod insolvenčnímu správci přibližně v 2300 případech,“ informuje sociálka.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám