Hlavní obsah

Zdražování hypoték zrychlilo, průměrná sazba je už 5,33 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Průměrná nabídková sazba hypoték na začátku května překročila hranici pěti procent, když vystřelila na 5,33 procenta. V dubnu se hypotéky podle Fincentrum Hypoindexu prodávaly v průměru za 4,88 procenta, o měsíc dřív za 4,62 procenta.

Článek

Od počátku letošního roku je průměrná nabídková sazba vyšší o 1,19 procentního bodu. Všichni, kterým letos končí fixace, by měli co nejdříve refinancovat, radí odborníci. Zdražování hypoték podle nich rozhodně ještě není konec.

Předpokládá se, že rada Česká národní banky na dnešním zasedání opět přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb. Očekává se, že zvedne základní sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,5 procenta.

Zlatá éra hypoték letos končí. Řada lidí na ně nedosáhne

Finance

„K dalšímu zvýšení základní sazby by pak podle ekonomů mohlo dojít ještě v červnu, a to o čtvrt procentního bodu. Růst hypotečních sazeb tak ještě není u konce. Již v současné době se ale splátky hypotéky prodražují o tisíce korun,“ uvedl analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Lidem s končící pětiletou fixací hypotéky 3,5 milionu Kč se měsíční splátka navýší o více než 7000 Kč
Jiří Sýkora, analytik

Při květnové průměrné nabídkové sazbě 5,33 procenta podle něj činí měsíční splátka 3,5milionové hypotéky do 80 procent odhadní ceny nemovitosti a tříleté fixaci 21 136 korun se splatností 25 let.

„V meziměsíčním srovnání, kdy v dubnu byla průměrná nabídková sazba 4,88 procenta, měsíční splátka vzrostla o více než 900 korun, v porovnání s lednem o téměř 2400 korun a od loňského června téměř o 5500 korun,“ dodal.

Průměrné sazby hypoték

(do 80 % odhadní ceny nemovitosti)

  • roční fixace - 5,5 procenta ročně
  • tříletá fixace - 5,52 procent ročně
  • fixace na pět let - 5,14 procenta ročně
  • desetiletá fixace - 5,15 procenta ročně

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Reálné příjmy českých domácností přitom prudce klesají kvůli rostoucí inflaci, více než loni platí za energie, potraviny i další položky. Meziroční růst spotřebitelských cen podle odhadů už přesáhl 13 procent. Navíc ekonomika podle analytiků letos citelně zpomalí, což může vyústit i v nárůst nezaměstnanosti. Řada domácností by pak měla problémy hypotéky splácet.

Hypotéku má v Česku téměř milion ze zhruba 4,5 milionu domácností, tedy více než každá pátá. Půjček na bydlení včetně úvěrů ze stavebního spoření je v ČR přes 1,1 milionu. Jejich objem v březnu podle České národní banky meziměsíčně stoupl o 0,7 procenta na 1,63 bilionu korun. Představují více než tři čtvrtiny dluhů domácností u bank, celkem jim dluží přes dva biliony korun.

Konec fixace zvedne splátky o tisíce

„Stále více se rozevírají pomyslné nůžky mezi současnou sazbou a sazbou, kterou měli majitelé hypoték zafixovanou třeba před pěti lety. A právě tito klienti, kterým končí ona pětiletá fixace, si musí najít ve svých rodinných rozpočtech stále více prostředků na zvýšenou splátku. Konkrétně u klientů s končící pětiletou fixací u hypotéky 3,5 milionu korun sjednané na 25 let jde o navýšení o více než sedm tisíc korun měsíčně,“ spočítal Sýkora.

Hypotéky: lepší úrok za věrnost nečekejte

Finance

Doporučuje všem, kterým letos končí fixace a stále ještě nemají sjednanou novou sazbu na další období, aby si pospíšili. „Úrokové sazby hypoték se mohou v letošním roce vyšplhat i za hranici šesti procent,“ dodal Sýkora.

Hypotéky rekordně zdražují. Během roku mohou sazby atakovat 7 procent

Finance

„Novou hypotéku i refinancování nyní doporučujeme řešit co nejdříve, protože zkrátka netušíme, co bude. Aktuální situaci jde jen velmi těžko předvídat, proto bych preferoval raději vzít vyšší úrok dnes a za pár let případně s bankou vyjednávat zlepšení úrokové sazby i v době fixace, než teď vyčkávat a modlit se v lepší zítřky, které nemusí přijít,“ uvedl pro Právo Ondřej Ticháček z hypotečního tržiště Zaloto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám