Hlavní obsah

Zájemci o pořízení bydlení míří víc za hranice velkých měst

Současný stav na realitním trhu rozhodně není příznivý pro zájemce o koupi nemovitosti. Bohužel pořízení bytu či domu v centrech větších měst je prakticky nad finanční možnosti naprosté většiny domácností. Těžiště trhu se tak přesouvá na jejich okraj, kde ceny jsou stále ještě příznivější. Na širší okolí velkých měst se v poslední době zaměřují i developeři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Česká národní banka (ČNB) nastolením přísnějších pravidel pro poskytování úvěrů na bydlení mnoha lidem ztížila přístup k hypotékám a tím i k pořízení nového bydlení. Vzhledem k tomu, že regulace ČNB byla deklarována dlouho dopředu, mnozí zájemci o pořízení bydlení svůj záměr uspíšili a nemovitost si co nejrychleji pořídili. Na realitním trhu se mluví o vyprodání nabídky na rok dopředu.

Zájem o koupi bytu či domu a nedostatek volných nemovitostí tak mnohde vyhnal ceny vzhůru, a to až tak vysoko, že v určitých lokalitách, především pak v Praze či Brně, se pohybují nad rámec finančních možností většiny domácností.

Jak naznačují údaje realitních kanceláří, na trzích s nemovitostmi napříč celou Českou republikou se objevuje zajímavý trend. Těžiště trhu není nyní v centrech ani širších centrech měst, ale naopak na jejich okraji a v jejich okolí. Vzhledem k nízké nabídce, vysokým cenám i hůře dostupným a dražším hypotékám přesouvají poptávající svůj zájem právě do těchto lokalit.

Je to rozdíl oproti situaci před dvaceti lety, kdy zájem o rodinné domky v okolí měst byl dán změnou životního stylu, v současné době je však důsledkem ekonomického rozhodování a možností domácností. „Klienti kupují v okolí větších měst i rodinné domy k rekonstrukci, přičemž zrovna tento segment dříve nebyl pro koncové klienty moc atraktivní,“ uvedla Lenka Kolenovićová ze společnosti Century 21.

Jak dále dodala, není v současnosti nic neobvyklého, když se i v širším okolí velkých měst s dobrou dostupností staví developerské projekty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám