Hlavní obsah

Zájem o hypotéky zprostředkované online roste

Novinky, bab

Zájem o hypotéky vzrostl na internetu meziročně více než dvojnásobně. , Letošní leden překonal ve zprostředkovaných poptávkách všechny loňské měsíce. Poptávku táhnou hlavně byty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Již téměř rok trvající pandemie koronaviru a s ní související různá omezení přivedla mnoho lidí do online prostředí. Na internetu nakupují, ale i řeší své finanční záležitosti.

Jednou z oblastí, která zaznamenala výrazný nárůst zájmu klientů, je online poptávka po hypotékách. Odborníci z hypotečního marketplace Zaloto.cz sledovali rostoucí zájem o hypotéky již v loňském roce, ovšem výsledky letošního ledna smazaly všechny dosavadní rekordy.

„Od října do prosince jsme si mysleli, že narážíme na strop toho, co je v online poptávce po hypotékách možné. Začátek nového roku ale předčil veškerá naše očekávání, když se leden stal rekordním měsícem naší dvouleté historie,“ uvedl pro Novinky.cz Marek Kříž ze společnosti Zaloto.cz.

Meziroční nárůst více než dvojnásobný

Během letošního ledna si lidé online vzali hypotéky za více než 6,2 miliardy korun. V lednu 2020 to přitom bylo jen 2,7 miliardy. korun.

Nejvíce se na tomto růstu podílely byty, když jejich financování hypotékou vzrostlo meziročně z 1,1 miliardy korun na 3,2 miliardy korun. U rodinných domů vzrostl objem úvěrů z 1,5 miliardy korun na 2,5 miliardy korun.

Byty ve velkých městech zdražily o víc než 10 procent

Finance

Vedle dokončených poptávek zaznamenala společnost ještě výraznější nárůst v celkovém objemu poptávek, který v prvním letošním měsíci překonal hranici 18 miliard korun. Jedná se tak o trojnásobný růst, v lednu 2020 to bylo jen šest miliard korun. Podle specialistů tento výrazný růst signalizuje, že mnoho lidí hypotéku zvažuje a případně i online propočítává, kolik peněz je možné získat.

Nejvíce čerpají Pražané

Průměrná výše hypotéky zprostředkované online dosahuje aktuálně částky ve výši 2,5 milionu korun. Meziročně se zvýšila o více než 200 tisíc korun.

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí

Finance

Za poslední rok průměrná výše hypotéky nejvíce vzrostla v Moravskoslezském kraji, a to o 40 procent. Klesla naopak na Vysočině (v lednu 1 848 352 korun), v Karlovarském (1 573 879 korun) a Ústeckém kraji (1 701 994 korun). O nejvyšší úvěry žádají aktuálně Pražané (3 886 891 korun) a mimo Prahu pak obyvatelé Středočeského (2 717 328 korun) a Moravskoslezského kraje (2 627 285 korun). O průměrně nejnižší úvěry žádají naopak obyvatelé Karlovarského kraje (1 573 879 korun).

Delší fixace, nižší LTV

Současné výhodné úrokové sazby a jejich odborníky předpokládaný růst v následujících měsících mají vliv i na sjednávanou délku doby fixace úrokové sazby. Zatímco v lednu 2020 činila v průměru zhruba tři roky, nyní už je pět let.

Z dat vyplynula i změna ve výši LTV (loan to value, což je poměr výše úvěru k hodnotě zástavy). Tato hodnota se za rok snížila o šest procentních bodů a aktuálně je její výše 71,77 procenta.

Průměrná délka splácení aktuálně činí 23 a půl roku. Průměrná měsíční splátka je nyní 11 100 korun. V loňském lednu přitom Češi průměrně spláceli za hypotéku 10 474 korun měsíčně.

Loňský rok byl celkově pro banky poskytující hypoteční úvěry velmi úspěšný. Klesající úrokové sazby i zmírnění podmínek pro poskytování hypoték ze strany České národní banky přivedl hypoteční trh k rekordu, když objem sjednaných hypotečních úvěrů dosáhl 254 miliard korun. Průměrná výše hypotéky činila téměř tři miliony korun.

Rekord padl, Češi si vzali hypotéky za 254 miliard korun

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí

Zájem o hypotéky ani za koronakrize nepolevil. Naopak, objemy poskytnutých úvěrů na bydlení letos trhají v Česku rekordy. Banky jsou ale kvůli nejistému...

Výběr článků

Načítám