Hlavní obsah

Zájem o hypotéky polevil, průměrná úroková sazba mírně klesla

Novinky, bab

Červenec je, alespoň co se sjednávání hypoték týče, vždy slabším měsícem. Nejinak tomu bylo i letos. Klesl jak počet, tak i objem nových hypotečních úvěrů. Pozitivní je i pokles o dvě setiny procentního bodu v případě průměrné úrokové sazby. V červenci se dostala na hodnotu 2,02 procenta.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V červenci si hypotéku sjednalo celkem 7213 klientů, což je o 3 609 méně než v červnu. Poklesly i objemy. Lidé si sjednali hypotéky za 14,578 miliard korun, přičemž o měsíc dříve se objemy vyšplhaly na 22,206 miliard korun.

„Průměrné sazby hypotéčních úvěrů jsou stále přikovány k dvouprocentní hranici a banky v červenci zkoušely spíše jen kosmetické změny. Nadále také dochází ke vzájemnému sbližování sazeb. Rozdíl reportovaných sazeb se u většiny bank přispívajících do Fincentrum Hypoindexu oproti průměrným sazbám v červenci vešel do 0,05 procentního bodu a ani u zbývajících bank, které mají např. specifické rozdělení fixací, nejsou odchylky nijak závratné,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

ČNB zvýšila základní úrokové sazby

Česká národní banka 4. srpna rozhodla o zvýšení základních úrokových sazeb, poprvé od listopadu 2012. [celá zpráva]

Zvýšení sazeb Českou národní bankou je minimální. Do hypotečních úvěrů se změna sazeb promítne nejspíš jen v řádu desetin procenta.

„Nedělejme si iluze, že zvýšení základní sazby centrální banky o 20 bazických bodů zásadním způsobem změní podmínky na úvěrovém trhu,“ uvedl Jiří Rusnok, guvernér ČNB, a dodal: „Je to spíš naznačení směru, kam sazby mohou směřovat. Reálné úrokové podmínky se tím změní minimálně.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám