Hlavní obsah

Zájem o hypotéky je letos rekordní, lidé si na bydlení půjčili už 100 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březen přepsal všechny rekordy v objemu poskytnutých hypoték. Lidé si na bydlení půjčili téměř 45 miliard. Za celé první čtvrtletí banky klientům na financování bydlení poskytly téměř 100 miliard korun.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

„Pokud jsme o únoru a lednu letošního roku hovořili jako o velmi úspěšných až rekordních měsících, tak březen je jednoznačně 'nej' měsícem v celé historii Fincentrum Hypoindexu. A to platí ve všech sledovaných oblastech. Počínaje objemem všech poskytnutých hypoték ve výši 44,72 miliard korun, přes jejich počet, který dosáhl 14 401 kusů, až po průměrnou výši poskytnuté hypotéky s hodnotou 3 105 568 korun,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Objem poskytnutých hypoték v březnu se oproti únoru zvýšil o 14,8 miliard korun, lidé si sjednali o 4453 hypoték více a průměrná výše hypotéky se navýšila o 98 667 korun.

Objem v meziročním srovnání téměř dvojnásobný

Během prvního čtvrtletí letošního roku banky klientům poskytly hypotéky za 99,578 miliardy korun. O rok dříve během 1. čtvrtletí lidé čerpali jen o málo více než polovinu této částky, když si vzali hypotéky za 54,272 miliardy korun.

Přitom začátek roku býval vždy v bankách slabším obdobím, letošní první čtvrtletí se ovšem vymyká všem dosavadním trendům. S přehledem porazilo i dosud nejsilnější první čtvrtletí roku 2017, kdy byly sjednány hypotéky za 57,613 miliardy korun. Pokořilo i nejúspěšnější čtvrtletí v historii Fincentrum Hypoindexu, jímž se stalo poslední čtvrtletí loňského roku, kdy banky klientům poskytly celkem 81,647 miliardy korun.

Vývoj objemů a počtů poskytnutých hypoték v 1. čtvrtletí v letech 2016 až 2021
1. čtvrtletíPočet (ks)Objem (mld. Kč)
202132 72999,578
202020 97754,272
201916 38336,556
201824 31651,710
201728 46657,613
201623 06945,166
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Rekord v objemu poskytnutých hypoték zaznamenala například i Skupina ČSOB, jejíž součástí je Hypoteční banka.

„Skupina ČSOB v březnu schválila hypotéky v objemu 14,62 miliardy korun, což je o zhruba dvě miliardy více než za celý první kvartál v minulém roce. V meziročním srovnání je letošní březen dokonce 3,5násobně úspěšnější než ten loňský,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny. Skupina ČSOB zaznamenala výrazný nárůst nejen v objemu, ale i v počtu schválených hypoték, který se v letošním prvním kvartálu meziročně více než zdvojnásobil.

Průměrná sazba roste

Klienti berou banky útokem i z důvodu postupného zdražování hypoték napříč bankovním trhem. To se začíná promítat do výše průměrné úrokové sazby, která po roce vzrostla. Zatím ale jen nepatrně, o 0,01 procentního bodu oproti předchozímu měsíci, dostala se tak na hodnotu 1,94 procenta. Její růst v dalších měsících je však již nevyhnutelný.

Zlevňování hypoték je konec, banky zvyšují úroky

Finance

„Růst sazeb odstartoval jejich největší poskytovatel v České republice, skupina ČSOB. V březnu zdražila také Komerční banka, Fio banka, mBank, Air Bank i Equa bank a Sberbank. Zvýšení úroků nevylučují ani další banky, třeba UniCredit Bank. Symbolicky tak končí takřka roční období zlevňování hypoték. Češi se teď musí připravit na jejich zdražování, které může trvat i léta. Zejména, pokud se v nadcházející době projeví inflace citelně, půjdou poměrně rychle nahoru také úrokové sazby, včetně těch hypotečních. Trhy nyní sázejí na to, že Česká národní banka zvýší svoji základní sazbu hned čtyřikrát během následujícího půldruhého roku. Takový vývoj by se projevil také právě znatelným zdražením hypoték,” uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Rekordní refinancování

Na zvýšeném zájmu i rostoucích objemech se velmi výrazně podílejí i refinancované hypotéky. Jejich podíl v některých bankách dosahuje až poloviny nových objemů. Lidé se přechodem k jiné bance snaží získat nižší sazbu, než jakou by jim nabídla stávající banka po ukončení fixace.

„Při refinancování přechází klient k lepším podmínkám u konkurence. Ta za něj předčasně splatí hypotéku u dosavadní banky a poskytne mu novou na zbývající výši úvěru. Obvykle se to dělo na konci fixačního období. Čím dál častěji však klienti využívají tuto možnost i během něj. Významný vliv na rostoucí zájem o refinancování mají podle bankéřů nízké poplatky, které většina bank klientům při předčasném splacení účtujem” doplnil Kovanda.

Roste i online poptávka

V březnu se výrazně navýšila i poptávka po hypotečních úvěrech na internetu. Hypoteční tržiště Zaloto zaznamenalo meziměsíční růst hypoteční poptávky z únorových 2,8 miliardy korun na březnové více než čtyři miliardy korun. Průměrná výše poptávaného úvěru vzrostla oproti únoru o zhruba 150 tisíc korun na 2,78 milionu korun. Meziročně se průměrná výše poptávané hypotéky zvýšila dokonce o více než půl milionu korun.

„Markantní je i meziroční růst objemu online poptávaných hypoték. Dle údajů Zalota přesáhl objem online hypotečních poptávek za celý první kvartál letošního roku 13 miliard korun, zatímco za stejné období loňského roku eviduje poptávky ve výši jen necelých osm miliard korun,” uvedl pro Právo Marek Kříž, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto.

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o hypotéky zprostředkované online roste

Zájem o hypotéky vzrostl na internetu meziročně více než dvojnásobně. , Letošní leden překonal ve zprostředkovaných poptávkách všechny loňské měsíce. Poptávku...

Výběr článků

Načítám