Hlavní obsah

Za tři čtvrtletí si lidé sjednali hypotéky za 168 miliard korun

Novinky, bab

V září si lidé sjednali hypotéky za 17 miliard korun, o miliardu méně než v předchozím měsíci. Celkově si lidé na bydlení za devět měsíců letošního roku půjčili více než 168 miliard. Průměrná úroková sazba v září dosáhla hodnoty 2,04 procenta.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Září bylo slabší

V posledních letech bylo vždy září oproti srpnu silnějším měsícem co do počtu i objemu sjednaných hypoték.

Letos tomu však bylo přesně opačně, počty sjednaných hypoték meziměsíčně klesly o 274 smluv na 8235 (v srpnu si lidé sjednali 8509 hypoték). Celkový objem v září dosáhl 17,093 miliard korun oproti 18,036 miliardám korun v srpnu.

Letošní září bylo slabší i v meziročním srovnání. Vloni byl počet sjednaných hypotečních úvěrů v devátém měsíci roku vyšší o 1590, v objemu si lidé vloni půjčili o 2,5 miliardy korun více.

„Ze zářijových dat vyčnívá zejména silnější meziroční pokles počtu sjednaných hypotečních úvěrů,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Po mírném poklesu v obou prázdninových měsících se průměrná úroková sazba opět mírně zvýšila, v září se její hodnota dostala na 2,04 procenta.

Padne letos rekord?

Data za devět měsíců letošního roku naznačují, že může padnout rekord především u objemu sjednaných hypoték.

Vloni si od ledna do září lidé sjednali 81 996 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 159,676 miliard korun. Letos jsou vyšší objemy i počty. Za první tři čtvrtletí roku 2017 si přišlo do bank pro hypotéku 82 134 klientů a sjednali si hypoteční úvěry celkem za 168,26 miliard korun.

„Letošní celoroční objemy budou díky výrazně zdražujícím nemovitostem nejspíše opět rekordní, počty smluv již loňské úrovně nedosáhnou,“ předpověděl Rajdl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám