Hlavní obsah

Za teplo si Češi letos opět připlatí. Za šest let vzrostla jeho cena o polovinu

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny tepla z ústředního vytápění už několik let rychle rostou. Zatímco v roce 2006 české domácnosti za jeden gigajoul (GJ) platili kolem 400 korun, loni to bylo v průměru již 560 Kč. Začátek letošního roku pak přinesl ceny i přes 600 korun.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Právo na to upozornil předseda tuzemského sdružení výrobců polystyrenu Sdružení EPS ČR Pavel Zemene. „Novoroční zdražování energií se stalo již tradicí. Ani letos jsme se mu nevyhnuli, do hry navíc vstoupily nové, vyšší sazby DPH. Teplo z ústředního vytápění podle aktuálních ceníků zdraží v některých krajích až o sedm procent,“ uvedl Zemene.

Výdaje za teplo podle nedávného průzkumu EPS tvoří nejčastěji okolo 10 procent nákladů na chod domácnosti. Čtvrtina Čechů za něj vydá dokonce přes pětinu měsíčního rozpočtu.

Teplárny loni zdražily teplo v průměru o šest až devět procent. Do nákladů promítly loňské zvýšení nižší sazby DPH z deseti na 14 procent a vyšší ceny uhlí.

Útraty za teplo ovlivňuje několik faktorů. Kromě velikosti vytápěné plochy, dodavatele a zdroje tepla je to také konstrukční vybavení bytu či domu. Náklady na topení lze o tisícikoruny ročně snížit zateplením, protože zateplený objekt vykazuje mnohem nižší tepelné ztráty, než objekt bez izolační ochrany.

Dotace zatím jen na zateplení rodinných domů

Ministerstvo životního prostředí loni připravilo nový dotační projekt, který má poskytnout prostředky na zateplení rodinných domů. V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám je připraveno 1,4 miliardy korun na rekonstrukce rodinných domů započaté po 1. lednu 2013. Státní fond životního prostředí začne žádosti o dotace přijímat letos v srpnu.

S přidělováním dotací na zateplování bytových domů se ale počítá nejdříve od roku 2015. Byt 3+1 v nezatepleném panelovém domě spotřebuje podle Zemeneho v průměru asi 44 GJ ústředního tepla za rok. Účet za takové vytápění se tak vyšplhá na částku přesahující 26 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám