Hlavní obsah

Za největší pohromy, které lidi postihují, mohou oheň a voda

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidi a jejich obydlí stále nejvíce ohrožují oheň a voda. Požáry a povodně způsobují nejvíce škod a patří k nejčastějším příčinám pohrom s těmi nejhoršími následky, a to i v Evropě.

Foto: archiv, Právo

Zoufalství po povodni.

Článek

Vyplývá to ze zprávy nadnárodního pojišťovacího Generali PPF Holdingu (GPH), jenž analyzoval u každé ze svých společností pět největších nahlášených pojistných událostí v neživotním pojištění za posledních deset let.

Nejčastějším důvodem vzniku škody jsou požáry

Z analýzy vyplývá, že z hlediska počtu jsou nejčastěji velké individuální pojistné události spojeny s požárem, jedná se o 45 % ze všech případů. Následují povodně (16 %) a povinné ručení z motorových vozidel (16 %).

Požáry mají za posledních deset let podle analýzy na svědomí škody za 50 miliónů eur, tedy zhruba 1,2 miliardy korun. Největší část z toho tvoří škody na majetku a následném přerušení provozu.

Z hlediska objemu však škody největšího rozsahu způsobují povodně, na které jen GPH vyplatil 81,5 miliónů eur, tedy téměř dvě miliardy´korun.

Největší jedna škoda po povodni: 48,5 miliónů eur

Povodně rovněž způsobily další rekord: nejvyšší pojistné plnění za jednu škodu způsobenou povodněmi dosáhlo výše 48,5 miliónů eur.

V posledních patnácti letech vyplatily pojišťovny v Česku za škody způsobené živelnými katastrofami více než 3,7 miliardy euro. Jen za tento rok způsobily živelné pohromy v ČR pojištěné škody za zhruba 244 miliónů eur.

Staré smlouva, nízké plnění

V tom nejsou zahrnuty škody na majetku, který nebyl pojištěn vůbec, nebo se ukázalo, že je podpojištěn. To znamená, že skutečná výše škody byla výrazně nižší než výsledné pojistné plnění, protože klient měl starou, neaktualizovanou smlouvu a příliš nízký pojistný limit vůči reálné hodnotě majetku.

Letošní rok jeden z nejhorších v novodobé historii

„Rok 2010 přinesl jedno z nejvyšších množství kalamitních škod v historii. Pokud se letošní přírodní pohromy sečtou dohromady, téměř dosahují počtu pojistných událostí ze záplav roku 2002 – tehdy to bylo 53 tisíc, aktuálně za rok 2010 počet škod překročil hranici 50 tisíc. Očekává se, že letošní pojistné plnění za čtyři kalamity překročí 2,1 miliardy korun,“ řekla za Českou pojišťovnu Dagmar Koutská.

Evropa se teď diví, ale svět bičují živly pořád, připomíná Allianz

Z globálního pohledu Allianz, která je u neživotního pojištění největší světovou pojišťovnou, jsou však živelní pohromy zcela běžné mimo Evropu, která ale na ně nebyla před deseti dvacet lety už tak „zvyklá.“

Před pěti lety se Karibskou oblast zasáhla nejintenzivnější vlna těchto živlů v novodobé historii čítající 25 hurikánů a bouří. Po letošním únorovém zemětřesení v Chile budou zase muset znovu postavit nejenom kolem 200 tisíc domů, ale také stovky ulic a mostů.

"Škody z těchto kalamit jdou do desítek miliard dolarů a všechny kryté pojištěním nejsou. V Pákistánu zase povodně vzali život zhruba 1500 lidem,“ připomněl Václav Bálek z Allianz.

To, že lidé ne jen u nás, ale i u sousedů, pociťují větší rizika z živlů, než dříve, potvrzuje například Kooperativa na Slovensku, kde zájem o informace, týkající se možností pojištění proti pohromám meziročně vzrostl o 25 %, tedy zhruba stejně jako u nás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám