Hlavní obsah

Za domácí mazlíčky dlužíme tisíce

Právo, Jana Hanušková

Domácího mazlíčka má v Česku každá druhá domácnost, například psů chováme na dva milióny. Podle údajů agentury Gfk z minulého roku jen za psí krmivo a hygienické potřeby pro zvířata utratíme ročně více než pět a půl miliardy korun. Za co se ale majitelům už moc platit nechce, je veterinární péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jeden z našich největších klientů ošetří sto zvířat denně, každý den mu ale jeden z majitelů nezaplatí. Za rok je to přes 350 klientů. Veterinární soukromé kliniky tak mohou přicházet o milióny,“ říká Tomáš Medřický, autor projektu ePohledávky.cz, s tím, že průměrný dluh u veterináře dosahuje deseti tisíc korun.

Pro dobrotu na žebrotu

„Pokud se pohybuje kolem této částky, nevyplatí se obracet se třeba na advokáta, aby ji vymohl. A sami veterináři na to nemají čas ani znalosti,“ upozorňuje Medřický, jehož projekt pak často využívají místo advokátů.

Podle Radka Otradovského z útulku v Žimi, který provozuje nadace Tlapka, si jen málo lidí uvědomuje, že když si pořídí třeba psa, kolik peněz budou muset vynaložit nejen na jeho krmení, ale i na další péči. „První, zdánlivě nejvyšší je částka za koupi roztomilého tvorečka, peníze stojí také každodenní krmení, zvíře může i onemocnět. Léčba nebo operace se lehce vyšplhají na desetitisíce,“ říká muž, u něhož často končí domácí mazlíčci i kvůli finančním problémům jejich majitelů.

Počet klinik, kterým jejich zákazníci dluží, každým rokem roste. Jen za rok 2016 se počet veterinářů, kteří se obrátili na ePohledávky.cz, zdvojnásobil. Ve všech případech se jedná o soukromá zařízení, nejčastěji lidé neplatí klinikám v Praze a ve velkých městech, jež nabízejí širokou škálu služeb včetně nočních ambulancí a ošetření přímo v místě bydliště. Takové služby se samozřejmě prodraží, lidem se zpětně ale už platit nechce.

„Veterináři jsou ochotni vyjít vstříc majitelům, kteří třeba při akutním ošetření zvířete nemají u sebe dostatek hotovosti. Po lékařském výkonu jim například dají podepsat uznání dluhu. Jenže jim to většinou není nic platné,“ říká Medřický s tím, že ne všichni dlužníci ale přicházejí do ordinací rovnou se záměrem nezaplatit.

Dlužníci z povolání

Veterináři se tak docela často setkávají s tím, že majitel chce pro svého miláčka jen to nejlepší, mnohdy i to, co není nutné, ale nedokáže si představit, kolik to bude stát.

„Naproti tomu existují i dlužníci veterinářů z povolání. Ti mají ve velkých městech, kde je hodně ordinací, pro své zvíře zajištěnou bezplatnou péči. Než totiž obejdou všechny ordinace ve městě, uplyne pěkných pár let,“ upozorňuje Tomáš Medřický, jehož ePohledávky.cz pomáhají veterinářům vymáhat nezaplacené dluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám