Hlavní obsah

Vyúčtování energií citelně pocítí sestřičky a kadeřnice

Právo, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se vyúčtování za loni spotřebované energie výrazně zasáhne do rodinných rozpočtů zejména zaměstnancům ve zdravotnictví a ve službách. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK Česká a Slovenská republika, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Především zaměstnancům zdravotnického sektoru krátí rodinné rozpočty vedle nákladů na bydlení navíc ještě poplatky za televizi, telefon a internet.

Nejcitelněji jsou zatíženi celkovými fixními výdaji zaměstnanci obchodu jako například kadeřnice a příslušníci uniformovaných složek. Jejich rozpočet je náklady na bydlení, televizi, internet, telefon, provoz automobilu, pojištění či poplatky za školu a školku zatížen téměř ze 40 procent.

Naopak nejlépe jsou na tom lidé pracující ve stavebním sektoru. Fixní poplatky pro ně představují méně než třetinu domácích nákladů.

„Pokud nechcete být na jaře nemile překvapeni nedoplatkem za energie, sepište si všechny výdaje domácnosti a šetřete na ně po malých částkách. Tím se vyhnete případnému zadlužení,“ říká Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Pracovníci ve zdravotnictví více než jiné profese investují do svých dětí, platby za služby související s dětmi a jejich vzděláním uvádí 31 procent zdravotníků. V případě nákladů na pojištění a na provoz automobilu vedou zaměstnanci finančního sektoru, platby se týkají 35 procent, resp. 39 procent finančníků.

Za zábavu nejvíce utrácí „ajťáci“ 

Výdaje na volný čas jsou nejvýrazněji zastoupeny v rozpočtu pracovníků sektoru IT a financí. Nejméně za koníčky a zábavu utrácejí lidé pracující ve školství (59 procent z nich má tyto výdaje ve výši maximálně do 10 procent rozpočtu).

Nejčastější výdaje ve volném čase tvoří nákup lístků do kina, návštěva restaurace nebo schůzka s přáteli. Za tyto aktivity jsou nejvíce ochotni platit lidé pracující v obchodě (44 procent).

Co se týče výdajů za cestování a výlety, jsou na předních pozicích zaměstnanci ze školství a ze sektoru služeb (27 procent, resp. 29 procent). Do aktivního odpočinku při sportovních aktivitách nejvíce investují ve svých volnočasových výdajích stavaři s dopravci (shodně po 20 procentech).

Reklama

Výběr článků

Načítám