Hlavní obsah

Vstupní pohovory se stěhují na internet

Právo, kk

Koronakrize otočila pracovní trh naruby a značně ovlivnila i oblast náboru pracovních sil. Přijímací pohovory se takřka přes noc staly součástí online světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustarční snímek

Článek

Dříve se přijímací pohovory realizovaly online formou pouze výjimečně, především z důvodu vzdálenosti – například když měla mateřská firma sídlo v zahraničí nebo na druhém konci republiky. Podle průzkumu personální agentury Advantage Consulting z letošního července hledala nové zaměstnance prostřednictvím online pohovorů už více než čtvrtina (27 procent) firem.

„Online pracovní pohovory se stávají standardem. Lze předpokládat, že většina firem a pracovních agentur bude tento způsob hledání nových pracovníků využívat i v budoucnu. Online pohovory totiž výrazně zrychlují celý proces náboru nových zaměstnanců,“ uvedla Olga Hyklová z agentury Advantage Consulting.

Oboustranně výhodné

Online pohovory přinášejí výhody náborářům i uchazečům o zaměstnání. Pro zaměstnavatele představují hned několik výhod. S průběhem pohovoru se mohou seznámit i ti náboráři, kteří se z nějakého důvodu nemohli online setkání zúčastnit – jednoduše si ho pustí ze záznamu.

Propouštět chce méně firem než na jaře

Ekonomika

„Má-li uchazeč zájem o pozici, kde přichází do styku s klienty nebo je často vystavován stresovým situacím, mohou náboráři sledovat verbální projev, řeč těla nebo argumentační pohotovost. Výhody ale mají i pro uchazeče, kteří si nemusejí brát dovolenou a mohou během jednoho dne absolvovat i několik pohovorů, aniž by někam jezdili,“ poznamenala Hyklová.

Nepodcenit přípravu

Pro získání zaměstnání je stále velmi podstatná příprava na pracovní pohovor. I ta ale prošla změnou.

Samozřejmě nadále platí zásady, které byly nezbytné v minulosti, jako například propracovaný životopis a dostatečná informovanost o firmě, v níž by chtěl uchazeč pracovat. K nim ale u online pohovorů přibyly další.

„Před zahájením pohovoru je třeba zkontrolovat připojení k internetu a potřebné nastavení. Důležité je rovněž uvědomit si, že i když se pohovor zpravidla koná v domácím prostředí uchazeče, je třeba se na něj vhodně obléct tak, jako by člověk šel na pohovor osobně. Kontrolu také vyžaduje místo, ze kterého se uchazeč připojuje, rozhodně by nemělo být vidět neumyté nádobí či rozházené osobní věci. Nutností je také vypnout mobilní telefon,“ doporučila Hyklová.

Nezaměstnaných bylo v srpnu nejvíce za tři roky

Ekonomika

Navzdory rostoucí nezaměstnanosti hlásí firmy napříč Českem u některých pozic nedostatek zaměstnanců. Perspektivu má celá řada profesí v rámci zdravotnictví a farmaceutického průmyslu.

„Firmám chybějí vývojoví a výrobní specialisté ve farmaceutickém průmyslu a ve výrobě zdravotnických technologií – specialisté klinických studií, procesní inženýři, inženýři kvality, nákupčí. V období pandemie se rozmach internetového obchodování ještě více urychlil. Nápor, na který byly e-shopy zvyklé jen v období předvánoční špičky, se stal každodenní realitou, proto je momentálně na pracovním trhu nedostatek kurýrů či skladníků,” uvedla Hyklová.

Další oblastí, kde chybějí pracovní síly dlouhodobě, jsou informační technologie. Také tyto pozice aktuálně těží z rozvoje internetového prodeje. Firmy se svými zákazníky komunikují zejména elektronicky. Ty, které dlouhé roky zvažovaly spuštění e-shopu, svůj záměr nyní urychlily a sdílené komunikační platformy tento trend jen posilují.

Zvážit rekvalifikaci

Pokud člověk nemůže najít dlouhodobě práci, je na místě zvážit možnost rekvalifikace.

„Je ale třeba případné zájemce o změnu kvalifikace upozornit, že se nestihnou rekvalifikovat ‚přes noc‘. Rekvalifikační kurzy trvají v průměru půl roku, s tím je třeba počítat. Nicméně je možné vybrat si takový kurz, který umožní uchazeči pracovat alespoň brigádně nebo na částečný úvazek,“ dodala Hyklová.

Reklama

Výběr článků

Načítám