Hlavní obsah

Většina lidí si své zaměstnání pochvaluje

Právo, Jakub Svoboda

Se svým zaměstnáním je v současnosti spokojeno 69 procent Čechů. To je nejvíc od roku 2003, kdy spokojenost lidí v práci začalo pravidelně sledovat Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Novinky

Celková spokojenost Čechů ve své práci

Článek

Podle výzkumu, který se uskutečnil v červenci, si více než polovina lidí myslí, že jejich výplata je nižší, než by si zasloužili. V současném zaměstnání chce přesto zůstat téměř 80 procent dotázaných. Jedním z důvodů, proč lidé nechtějí práci příliš měnit, je podle odborníků i nejistota spojená s koronakrizí.

„Letos mzdy stagnují, či dokonce mírně klesají, pozitivní emoce směrem k zaměstnavateli i práci však rostou, a to zejména z důvodu nejistoty a nestability pracovního trhu,“ potvrdila marketingová manažerka společnosti Grafton Recruitment Jitka Součková.

Odchod ze zaměstnání nyní zvažuje 16 procent pracujících, což je zhruba stejně jako v loňském roce.

Foto: Novinky

Uvažují, že skončí se svou současnou prací

Podíl lidí, kteří jsou ve své práci spokojeni, vzrostl od minulého roku o devět procentních bodů.

„Nejvyšší úroveň spokojenosti jsme zaznamenali u podnikatelů či živnostníků, mezi kterými jsou spokojeny takřka čtyři pětiny,“ uvedlo CVVM. Naopak v nekvalifi-kovaných manuálních profesích je spokojena jen polovina, přesněji 52 procent pracovníků, což je nejnižší podíl ze sledovaných kategorií.

Přes rostoucí nejistoty je v Česku stále práce poměrně dostatek a k velkému plošnému propouštění kvůli dopadům pandemie u nás zatím nedošlo. V srpnu nezaměstnanost zůstala na stejné úrovni jako v červenci, tedy na 3,8 procenta.

Foto: Novinky

Považují za pravděpodobné, že přijdou o svou práci

Analytici ale míní, že na podzim začne růst. Trh práce podle nich významně podporuje i vláda svými programy, hlavně programem s příspěvky na mzdy Antivirus. Na něj má možná už od listopadu navázat tzv. kurzarbeit, který vláda bude schvalovat dnes.

Vztahy na svém pracovišti považují za dobré více než tři čtvrtiny zaměstnanců. Spokojenost s nimi podle analýzy CVVM úzce souvisí s celkovou spokojeností se zaměstnáním. Lépe vztahy v zaměstnání hodnotí odborníci na vyšších pozicích a obecně vedoucí pracovníci, naopak kritičtější bývají lidé se základním vzděláním nebo vyučení. Se svým příjmem není spokojeno 55 procent zaměstnanců, loni to bylo 61 procent. Za adekvátní ho považuje 43 procent lidí, což je meziroční nárůst o osm procentních bodů.

Růst mezd se zastavuje

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců v Česku ve druhém čtvrtletí stoupla meziročně o půl procenta na 34 271 korun. Na výplatních páskách tak měli lidé podle Českého statistického úřadu o 160 korun měsíčně víc než před rokem. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců však mají mzdu nižší, než kolik činí průměrná.

Zprávy z podniků potvrzují, že po dlouhém období konjunktury se růst mezd zastavuje.

Foto: Novinky

Tvrdí, že jsou placeni méně, než si zaslouží

Podle aktuální studie Grafton Recruitmentu si finanční ohodnocení i případné benefity již tolik nediktují zaměstnanci, jako tomu bylo v předchozích letech, ale rozhodují o nich opět zaměstnavatelé. Lidé, kteří shánějí práci, se současné situaci přizpůsobují a na čelní příčky svých priorit kladou stabilitu pracovního místa, jistotu práce a bezpečnost, a to i za cenu nižších příjmů, upozornili autoři studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám