Hlavní obsah

V zahraničí vyberete z bankomatů zdarma, ale i za víc než sto korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Pro většinu klientů představuje výběr hotovosti z bankomatu v zahraničí nepříjemný zásah do rozpočtu. Banky si totiž účtují poplatky za desítky, ale i stovky korun. Jen pět bank vám umožní výběry zdarma, musíte ale splnit předepsané podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Jen pět bank umožní v zahraničí klientům výběry zdarma.

Článek

Letní dovolené jsou za dveřmi a mnozí Češi se chystají strávit alespoň pár dní v zahraničí. Vozit s sebou peněženku naditou eury či místní měnou, nebo na druhou stranu spoléhat se jen na platební kartu, není příliš dobrý nápad. Vhodné je vzít si s sebou na cesty obojí.

„I přes rostoucí popularitu platebních karet není vhodné spoléhat se pouze na moderní technologie. Na dovolenou je ideální kombinace hotovosti a platební karty, neboť stále existují místa, kde se kartou platit nedá, ” doporučuje Pavla Hávová z ČSOB.

Vyberte si raději vyšší částku

Než odjedete do zahraničí, informujte se, jaký poplatek budete muset za výběr své bance zaplatit. Každá z bank má vlastní konstrukci poplatku. Některé požadují jednorázový poplatek bez ohledu na výši částky, kterou vybíráte, jiné vám naúčtují procenta z vybírané částky, případně si k tomu napočítají i fixní poplatek.

U některých bank se vám vyplatí vybrat si najednou více, než vybírat víckrát po menších částkách. Například GE Money Bank klientům za jeden výběr účtuje 100 korun plus polovinu procenta z vybírané částky. Pokud se rozhodnete najednou vybrat 100 eur (zhruba 2750 korun), zaplatíte poplatek zhruba 114 korun. V případě, že vyberete dvakrát po 50 eurech, přijdou vás výběry na zhruba 214 korun. Podobně jsou na tom klienti ČSOB a Ery, Fio banky či Sberbank.

Banky, které si účtují poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí
BankaVýše poplatku
Česká spořitelnav rámci finanční skupiny Erste Group 6 korun mimo Erste 125 korun
ČSOB + Eravýběr u ČSOB na Slovensku: ČSOB 6 korun, Era 5 korun ostatní země: 80 korun + 0,5 % z vybírané částky
Equa bank9 korun
Fio banka80 korun + 0,5 % z vybírané částky
GE Money Bank100 korun + 0,5 % z vybírané částky
Komerční banka1 % z vybírané částky, min. 100 korun
LBBW Bank2,5 % z vybírané částky, min. 80 korun
Sberbank75 korun + 0,5 % z vybírané částky Holiday karta: 29 korun
Zdroj informací: banky; údaje platné k 27. 5. 2014

Pro klienty České spořitelny je výhodnější vyhledat v zahraničí banku z finanční skupiny Erste Group (v Rakousku, na Slovensku, v Chorvatsku, Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Moldavsku, Černé Hoře, Makedonii, Bosně a Hercegovině), za výběr debetní kartou pak zaplatíte jen šest korun.

Pokud jste klienty ČSOB či Era Poštovní spořitelny, ušetříte za výběr z bankomatu ČSOB na Slovensku (klienti ČSOB zaplatí šest korun, klienti Ery pět korun).

Zdarma s podmínkami

Pět bank umožní svým klientům vybírat ze všech bankomatů v zahraničí zdarma. Ovšem musíte splnit některé podmínky.

Klienti UniCredit Bank, kteří si otevřou U konto nebo kterýkoliv jiný účet v nabídce banky, mají výběry po celém světě zdarma. Podmínkou pro bezpoplatkový účet U konto je měsíční bezhotovostní kreditní obrat ve výši 12 tisíc korun.

Také klienti Raiffeisenbank se sjednaným účtem eKonto Komplet nezaplatí v zahraničí za výběr z bankomatu ani korunu. Účet je sice přijde měsíčně na 129 korun, ale jsou v něm zahrnuty všechny potřebné neomezené služby.

Banky, které nabízejí výběry zdarma ze všech bankomatů v zahraničí
BankaVýše poplatku/zdarmaPodmínky pro výběr zdarma
Air BankEU: Malý tarif 25 korun Velký tarif zdarma mimo EU: oba tarify 100 korunměsíční poplatek za Velký tarif: 100 korun (všechny transakce zdarma)
mBank25 korun nebo zdarmazdarma pro výběry nad 2500 korun (ekvivalent v cizí měně)
RaiffeisenbankzdarmaeKonto Komplet za měsíční poplatek 129 korun (všechny transakce zdarma)
UniCredit BankzdarmaU konto zdarma, podmínkou obrat 12 tisíc korun měsíčně
ZunoÚčet: 80 korun Účet Plus: zdarmaÚčet Plus: nutná platba kartami (debetní i kreditní) alespoň tři tisíce korun měsíčně
Zdroj informací: banky; údaje platné k 27. 5. 2014

Klienti mBank nebudou platit poplatek 25 korun, pokud si vyberou více než 2500 korun (ekvivalent v cizí měně).

Zdarma mají výběr v zemích Evropské unie i klienti Air Bank, kteří používají účet Velký tarif. Ovšem měsíční poplatek za tento účet je 100 korun, za což ale získá klient všechny služby zdarma.

Žádný poplatek za výběr v zahraničí nebudou platit klienti Zuno se zřízeným Účtem Plus. Stačí, když každý měsíc zaplatí debetní a/nebo kreditní kartou alespoň tři tisíce korun.

Budete-li mít možnost zaplatit bezhotovostně kartou, využijte toho. Je to rozhodně výhodnější než si vybírat peníze z bankomatu. „Podobně jako v Česku nejsou bankou za platby u obchodníka účtovány poplatky a transakce jsou zdarma. O případném poplatku musí obchodník kupujícího předem informovat,” doplnila Pavla Hávová.

Milióny výběrů z bankomatů v zahraničí ročně

Češi každý rok uskuteční několik miliónů výběrů ze zahraničních bankomatů. Například Česká spořitelna v loňském roce evidovala zhruba 670 tisíc výběrů, ČSOB více než půl miliónu, Raiffeisenbank zhruba 300 tisíc. Další stovky tisíc potvrzují i ostatní banky.

Podle údajů z bank Češi vybírají z bankomatů prakticky po celém světě, dokonce i v takových destinacích, jako je například Grónsko (UniCredit Bank), Papua Nová Guinea (Česká spořitelna), Svazijsko či Bhútán (Raiffeisenbank).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám