Hlavní obsah

Poplatek za vedení účtu k úvěru je nejabsurdnější

Aktualizováno

V devátém ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek zvítězil poplatek za vedení účtu k hypotečnímu a spotřebitelskému úvěru nebo úvěru u stavební spořitelny. Ve finále ankety hlasovalo 15 202 lidí z Česka a Slovenska a poplatek za vedení účtu k úvěru zvolila třetina z nich. Novinky jsou generálním mediálním partnerem této ankety plné bankovních absurdit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Očekával jsem, že tento poplatek vyhraje. Nejen, že byl loni druhý, což při absenci vítěze z něho dělalo favorita, ale zároveň se o tento poplatek svádí nesmlouvavý soudní boj. Na druhé straně je pravda, že jej banky v posledním roce masivně ruší," komentoval v sobotu výsledky Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com, který anketu pořádá.

Anketa by kromě zjištění postojů bankovních klientů měla vyvinout tlak na banky při změně jejich poplatkové politiky, což se v posledních letech také děje.

Na druhém místě skončil s 22 procenty poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking. Pomyslný bronz získal poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou, pro který hlasovalo 21 procent lidí. Tyto poplatky tak pravděpodobně v příští anketě svedou souboj o vítězství.

Minulí vítězové už nominováni nebyli

Pětici absurdních poplatků uzavírá výše poplatku za vklad na účet na přepážce třetí osobou se 14 procenty hlasujících a poplatek za autorizační SMS s 13 procenty hlasů.

V prvním ročníku ankety v roce 2005 lidé zvolili zcela suverénně za vítěze poplatek za příchozí platbu. Ve druhém ročníku zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, o rok později poplatek za vedení běžného účtu. Následoval poplatek za nadměrný vklad, za vklad na přepážce na vlastní účet, za výběr na přepážce z vlastního účtu, za předčasně splacený úvěr a loni zvítězil poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat. Vítězné poplatky minulých ročníků nebyly nyní nominovány, aby "dostaly šanci" také další nepochopitelné a absurdní poplatky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám