Hlavní obsah

Úvěry u bank se za deset let zdvojnásobily

Právo, Jakub Svoboda

Firmy a domácnosti dluží tuzemským bankám 3,114 biliónu korun, téměř dvakrát víc než před deseti lety. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB) o stavu ke konci loňského listopadu. Meziročně se objem bankovních úvěrů zvýšil o 4,1 procenta.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V samotném listopadu byl ale růst úvěrů nejslabší za poslední tři roky, uvedla ČNB. Podnikové úvěry zpomalily růst na 1,6 procenta, na 1,02 biliónu korun. Půjčky domácnostem ovšem stouply o osm procent na 1,43 biliónu korun, rostly tak obdobným tempem jako v předchozích měsících.

Nejvíc si lidé půjčují na bydlení

Pro srovnání, ke konci listopadu 2012 dosahovala celková výše úvěrů v bankách 2,3 biliónu korun. Před deseti lety byl objem bankovních úvěrů v České republice 1,7 biliónu korun, informovala Právo centrální banka.

Nejvíc si Češi dlouhodobě půjčují na bydlení. Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny. Loni v listopadu domácnosti čerpaly nové úvěry v objemu 45,3 miliardy korun, o 16,6 procenta méně než před rokem. Propad byl způsoben poklesem nových úvěrů na bydlení, jichž bylo meziročně čerpáno o téměř čtvrtinu méně, sdělila ČTK hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Statistiky ČNB nicméně ukazují, že objem nově poskytnutých úvěrů na bydlení 30,6 miliardy korun byl z pohledu průměru za celé období hypotečního boomu stále nadprůměrný. Za posledních 24 měsíců domácnosti nově čerpaly na bydlení úvěry za 682 miliard korun, průměrná měsíční hodnota tak činila 28,4 miliardy korun. Předloňský listopad přinesl rekordní čerpání nových úvěrů na bydlení, 40,5 miliardy korun.

Předloňský listopad byl rekordní i v tom, že úrokové sazby pro nové úvěry na bydlení nalezly své dno, 2,13 procenta. Během následujícího roku sazby postupně stouply na průměrných 2,37 procenta. Vzestup sazeb jde podle Zamrazilové na vrub zákona o spotřebitelském úvěru, zpřísnění doporučení pro hypotéky i zpřísnění měnové politiky ČNB.

Zájem o spotřebitelské úvěry neklesal

V loňském listopadu byl nadále silný zájem lidí o spotřebitelské úvěry. Domácnosti je nově čerpaly za 11,1 miliardy korun, což je o 10,5 procenta více než před rokem. Podniky během listopadu nově čerpaly úvěry za 38,6 miliardy korun, o 11,8 procenta méně než před rokem. Z pohledu celoročního vývoje jde o zhruba průměr.

„Stále očekáváme, že silná investiční aktivita a nabíhající čerpání evropských fondů zájem o nové úvěry v podnikové sféře posílí,“ odhadla Zamrazilová.

Statistiku poskytnutých úvěrů zveřejňuje ČNB každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu a úvěrní a spotřební družstva.

Reklama

Související články

Sloučit je možné i půjčky celé rodiny

Sloučit více půjček do jedné lze už několik let. Češi této možnosti využívají, ovšem mnozí netuší, že je možné konsolidovat i jiné typy závazků, nejen...

Výběr článků

Načítám