Hlavní obsah

Úspěšný podnikatel chtěl změnit životní stereotyp, skončil v exekuci

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Úspěšný čtyřicetiletý podnikatel Patrik měl prosperující firmu, peníze, dům, auto. Životní stereotyp ho však natolik ubíjel, že firmu prodal a peníze nezodpovědně rozházel. Dnes nemá nic, přišel o dům, auto, cennosti. Dvoumiliónový dluh ho nakonec donutil vyhlásit osobní bankrot.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli nespláceným závazkům přišel mladý pár o střechu nad hlavou.

Článek

Patrik byl odjakživa chytrý a inteligentní, na druhou stranu však nerozhodný až nestálý, což se projevilo už během studia, kdy svůj studijní obor na vysoké škole několikrát změnil. Nakonec školy nechal úplně a začal pracovat. S kamarádem si založil malou společnost na prodej počítačových komponentů, což se ukázalo jako cesta správným směrem. Firma se pro oba společníky stala zdrojem značných finančních příjmů.

V té době se Patrik seznámil s Janou, asistentkou v jedné krajské advokátní kanceláři. Vzali se a přestěhovali do domu, který jim věnovali Janini rodiče.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Firma ho přestala bavit

Časem ale Patrika začala jeho práce unavovat. Vše mu připadalo stereotypní a ubíjející. Spoluvlastníkovi firmy nabídl ke koupi svůj podíl, ten nabídku přijal a s Patrikem se finančně vypořádal.

Mladý muž se o svou budoucnost neobával, měl spoustu nápadů, kde by mohl využít své dosavadní zkušenosti. Postupně rozjel několik podnikatelských aktivit, u žádné však dlouho nevydržel. Nejprve si otevřel půjčovnu kol, do které investoval peníze z předchozího podnikání, následně si zřídil malou vinotéku či přepravní společnost.

To, že si manžel půjčoval peníze, jsem tušila. Nejprve jsem neprotestovala, chtěla jsem, aby měl práci, která ho zajímá
manželka Jana

Peníze z prodeje firemního podílu ovšem rychle utratil, na založení nových živností si tak musel vždy půjčit nové peníze. Své půjčky však splácel příležitostně, když měl zrovna u sebe větší obnos peněz, v opačném případě je ignoroval a dále si půjčoval.

Dluhy manžela ignorovala

Jana o manželově finanční situaci věděla a pochopitelně s jeho chováním nesouhlasila. „To, že si manžel půjčoval peníze, jsem tušila. Nejprve jsem neprotestovala, chtěla jsem, aby měl práci, která ho zajímá, a aby byl spokojený. Svou práci ovšem často měnil a na rozjezd nové si půjčoval stále nové peníze, aniž by předchozí půjčky splácel. S tím jsem samozřejmě nesouhlasila, vždyť se jednalo o velké finanční břemeno pro nás oba, a tak se toto téma stalo důvodem mnoha našich střetů,” svěřila se Právu Jana.

Mladou ženu neustálé hádky s manželem velmi stresovaly a vysilovaly, takže se jim postupně snažila vyhýbat, jeho dluhy ignorovala „Manžel mne stejně neposlouchal, nechala jsem ho proto dělat to, co on uznal za vhodné,” doplnila.

Stejný postoj vůči Patrikovu chování zaujímala i jeho matka. Situaci řešila občasným přihozením pár stovek korun do Janiny kapsy na přilepšenou, svému synovi ovšem nikdy nic neřekla.

Na dveře zaklepali exekutoři

Po zhruba čtyřech letech došla věřitelům s Patrikovou platební morálkou trpělivost. Jednoho dne tak na dveře domu, kde rodina žila, zaklepali exekutoři.

Zabavili jim prakticky všechno. Manželé tak přišli nejen o auto či cennosti, ale také o dům, který získali od Janiných rodičů. I přesto jim zůstal dluh dva milióny korun. Patrikovi s Janou tak nezbývalo nic jiného, než vyhlásit osobní bankrot a odstěhovat se do podnájmu. V současné době je Patrik zaměstnán v prodejně se sportovním vybavením a většina jeho i Janina platu odchází na splátku dluhu.

Dvě zásadní chyby

Podle odborníků je Patrikův příběh jedním z učebnicových případů, kdy původně dobrý záměr vedl přímo do dluhového kolotoče. I přesto, že mladý muž ke změně životního stereotypu a nastartování nové pracovní etapy přistupoval s nejlepšími úmysly, udělal na své cestě dvě zásadní chyby.

„Především se ve chvíli, kdy se dostal do dluhů, vyhýbal povinnosti platit své závazky. Splácel jen příležitostně a to i přesto, že peníze měl. Tímto přístupem nechal situaci dojít až do fáze exekuce, které se mohl vyhnout, kdyby se ihned spojil  s věřiteli a domluvil se s nimi na splátkovém kalendáři,” uvedla pro Právo Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK.

„Druhou chybou v Patrikově jednání byla neochota o problémech mluvit s manželkou. Je to právě rodina a nejbližší příbuzní, na které se většina Čechů obrací pro pomoc v obtížných chvílích. V této situaci mu mohla být Jana oporou a mohli řešit společně, jak z dluhů ven,” doplnila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám