Hlavní obsah

Úrokové sazby hypoték pozvolna rostou, zájem o úvěry však neupadá

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvolné zvyšování úrokových sazeb hypoték rozhodně nemá vliv na snížení zájmu o nové smlouvy. Lidé si jsou růstu sazeb dobře vědomi a nechtějí čekat, až budou hypotéky zase o něco dražší.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

V listopadu se průměrná úroková sazba hypoték opět zvýšila, proti říjnové hodnotě je vyšší o pět setin procentního bodu. Ustálila se tak na hodnotě 2,15 procenta.

Hypotéky v listopadu zdražily například Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank či Hypoteční banka.

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

I přes vyšší sazby však neklesá počet ani objem poskytnutých hypotečních úvěrů. V listopadu si hypotéky sjednalo 9466 klientů, o zhruba 800 lidí více než v předchozím měsíci. Vyšší byly i objemy (o 1,5 miliardy korun), které dosáhly částky 19,46 miliardy korun.

Konkurence se hlídá navzájem

„Sazby hypotečních úvěrů se nadále zvyšují pozvolným tempem. Maximální rozdíl mezi průměrnými sazbami jednotlivých bank přispívajících do Fincentrum Hypoindexu je již několik měsíců velmi nízký a ani listopadové zvýšení sazeb ČNB jej příliš nerozhodilo. I z toho je zřejmé, jak se banky vzájemně velmi bedlivě sledují a žádná z nich nechce prudkým zvýšením sazeb přijít o stále velmi dobré objemy nových obchodů,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

V loňském roce si lidé sjednali 114 550 hypotečních úvěrů v celkovém objemu za 225,809 miliardy korun. Letos bylo dosud uzavřeno 100 267 hypoték v objemu za 205,66 miliardy korun.

Pro překonání loňských čísel je tak potřeba, aby si hypoteční úvěr sjednalo více než 14 tisíc lidí a půjčili si přes 20 miliard korun.

Reklama

Související články

Levné hypotéky končí, úrokové sazby rostou

Hypoteční trh je ve znamení zdražování hypoték. Úrokové sazby postupně rostou a kvůli poslednímu, letos již druhému, zvýšení základních sazeb Českou národní...

Výběr článků

Načítám