Hlavní obsah

Úraz na firemním večírku: Máte nárok na odškodnění?

Novinky, bab

Poslední dny a týdny roku nejsou jen ve znamení shonu a spěchu, mnohé firmy pořádají pro své zaměstnance i večírky. Ovšem kombinace neformální atmosféry a alkoholu může nahrávat nepříjemnostem v podobě úrazů. Jak je to pak s jejich odškodněním?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přelom listopadu a prosince je již tradičně ve znamení firemních vánočních večírků. Uvolněná atmosféra během zábavy s kolegy může ale nahrát nemalým problémům v podobě nepříjemných zranění. Jak se řeší situace, když se například v restauraci někdo zraní?

„Zaměstnavatelé úrazy z vánočních večírků jako pracovní většinou neuznávají. Pokud navíc hrál jakoukoliv roli alkohol, situace je zcela jasná. Pojišťovna v takovém případě plnění ze zákonného pojištění zaměstnanců odmítá,“ upozornil Tomáš Beck ze společnosti Vindicia.

I tak ale existují výjimky z pravidla, a to tehdy, když si zaměstnanec způsobí úraz například jako host vánočního večírku důležitého klienta. V tomto případě byl na akci vyslán pracovně, jedná se tedy o náplň jeho zaměstnání a zaměstnavatel pak úraz může uznat jako pracovní. Ovšem pozor, i v této situaci nesmí hrát žádnou roli  alkohol.

Večírek v prostorách firmy

Jak je to s odškodněním, pokud firma pořádá pro zaměstnance večírek ve svých vlastních prostorách a dojde ke zranění některého z pracovníků?

Jak odborníci upozorňují, je v takovém případě zcela zásadní přístup dané firmy. Jestliže úraz uzná jako pracovní, není pak pochopitelně s odškodněním problém.

Pokud se zaměstnanec zranil například při hře, kterou společnost jako součást večírku pořádala ještě v pracovní době, odškodnění také může být přiznáno. Tato situace je podobná klasickému teambuildingu, kde se zranění prakticky vždy dá hodnotit jako pracovní úraz.

Úraz během akce s klientem

Někteří zaměstnanci nesedí během pracovní doby jen v kancelářích, ale stýkají se i s klienty mimo svá pracoviště. Především v oblasti obchodu je klíčové budovat dobré vztahy se zákazníky a firmy se o ně snaží i aktivitami nad rámec oficiálních obědů. Manažeři tak s klienty vyrazí třeba na golf či na sjezdovku, kde pravděpodobnost úrazu roste.

„V takové situaci je klíčové, jak je sepsaná smlouva. Pokud je v ní uvedeno, že práce zahrnuje i tyto typicky volnočasové aktivity, šance na odškodnění výrazně roste,“ upozornil Beck. A opět i zde platí zásadní pravidlo – aby byla žádost o odškodnění úspěšná, pracovník se nesmí zranit pod vlivem alkoholu či jiné omamné látky.

Tomáš Beck uvedl i konkrétní příklad, kdy obchodní zástupce pozval významného klienta na lyže. Na sjezdovce se ale sám vážně zranil. „Zaměstnanec skončil se zlomenou páteří. Protože měl ale podobné akce přímo v pracovní smlouvě, odškodnění za pracovní úraz bylo zcela na místě. V tomto konkrétním případě klient získal odškodnění přes 700 tisíc korun,“ doplnil Beck.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám