Hlavní obsah

Trvalý pobyt v pronájmu: Pronajímatelům nevoní, zakázat ho ale nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterý majitel nemovitosti, kterou nabízí k pronájmu, je nakloněn možnosti, aby si v ní nájemce zřídil trvalý pobyt. Častým důvodem je obava z případné exekuce vybavení bytu, které mnohdy patří pronajímateli. Ovšem zakázat nájemci přihlásit se do daného bytu „natrvalo“ nemohou. Nicméně zákon jim umožňuje nájemce za určitých podmínek odhlásit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Bez možnosti trvalého pobytu”. Poznámka, která se často objevuje u nabídek nemovitostí k pronájmu.

Někteří zájemci o nájemní bydlení to přejdou prakticky bez povšimnutí, ovšem mnohým tato podmínka pronajímatele komplikuje život.

Mít trvalý pobyt přihlášený v místě, kde nájemce skutečně bydlí, je totiž praktické hned z několika důvodů.

Například pro mladé rodiny místo trvalého pobytu souvisí s možností přihlášení dětí do předškolních zařízení.

Má vliv i na získání rezidentního parkování ve větších městech apod. V neposlední řadě umožňuje i volby v okrsku skutečného nájemcova pobytu.

Strach z exekuce

Pronajímatelé však na zřízení trvalého pobytu v jejich bytě nepohlížejí s příliš velkým pochopením. Jejich obavy plynou především z toho, že by v případě problematického nájemníka mohli do bytu zavítat exekutoři.

Ti se totiž nejčastěji řídí právě adresou trvalého pobytu. Nemovitost je sice chráněna, v katastru nemovitostí je zapsána na majitele bytu, ovšem vybavení exekutor už zabavit může.

„Této hrozbě se bohužel nikdy nedá zcela vyhnout. Majitelé přesto mají několik možností, jak dopady exekuce zmírnit či jim alespoň částečně předejít. Předně je důležité podepsat s nájemci předávací protokol, na němž budou všechny položky vybavení bytu sepsány a ideálně i vyfoceny,” uvedl Štěpán Smoleja, vedoucí právního oddělení společnosti UlovDomov.cz.

Jak dále doporučil, v zájmu pronajímatele je uchovat si doklady od vybavení bytu, díky nimž pak může prokázat, že je v jeho vlastnictví. Ochranou ale může být i to, že budete pronajímat byt bez vybavení.

V neposlední řadě by si majitelé bytu měli pravidelně kontrolovat, zda nájemce není v exekuci, což je možné prostřednictvím ověřeného výpisu z Centrální evidence exekucí.

Získat jej můžete jak na vybraných přepážkách České pošty či v sídle Exekutorské komory ČR, tak i online.

Trvalý pobyt i přes nesouhlas pronajímatele

Snažit se zabránit nájemci zřídit si v pronajatém bytě trvalý pobyt pronajímatel sice může, ale v konečném důsledku mu to nebude nic platné.

„Pronajímatelé se často domnívají, že mohou zápisu trvalého pobytu zabránit, případně že jej mohou kdykoliv sami zrušit. Není tomu tak.

Nájemce s platnou nájemní smlouvou nepotřebuje od majitele bytu svolení ke zřízení trvalého pobytu v pronajatém bytě.

Při zřízení trvalého pobytu – neboli trvalého bydliště – tak nehraje prim pronajímatel, nýbrž nájemce a úřady,“ upozornil Smoleja.

Úřady mají totiž povinnost trvalý pobyt zaevidovat dokonce i v případě, že majitel bytu svůj nesouhlas zanesl do nájemní smlouvy.

Co obnáší změna trvalého pobytu
Změnu trvalého pobytu vyřizuje ohlašovna nového trvalého pobytu, tedy obecní úřad či úřad městské části, městského obvodu nebo magistrát města.
K evidenci adresy trvalého pobytu je třeba předložit občanský průkaz a v případě majitele bytu pak doklad o vlastnictví bytu (výpis z katastru nemovitostí), v případě nájemce bytu nájemní smlouva.
Žadatel musí také vyplnit přihlašovací lístek k trvalému pobytu.
Zpracování žádosti může trvat i několik týdnů.
Po změně trvalého bydliště je nutné do 15 dnů zažádat o nový občanský průkaz, vlastníci motorového vozidla pak též musejí do 10 dnů změnit zápis v registru vozidel.

Trvalý pobyt nemusí být „natrvalo”

Souhlas majitele bytu je však nutný, pokud by o trvalý pobyt chtěla žádat osoba žijící ve spolubydlení nebo družstevním bytě a mající status podnájemce.

„Pokud majitel bytu s trvalým pobytem souhlasí, je nutné s sebou na úřad přinést také podnájemní smlouvu a úředně ověřené písemné potvrzení majitele o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého bydliště. Případně stačí, aby majitel zašel na úřad s podnájemcem a souhlas ústně potvrdil,“ doplnil Smoleja.

Zákon pronajímateli umožňuje, aby za určitých podmínek již nahlášený trvalý pobyt ve své nemovitosti zrušil.

V takovém případě je ale třeba, aby se na příslušnou ohlašovnu dostavil, podal žádost o zrušení a řádně ji odůvodnil.

Zrušit trvalý pobyt je tedy podle zákona možné, pokud byla nemovitost odstraněna, zanikla nebo přestala splňovat podmínky k užívání za účelem bydlení.

Dalším důvodem pro zrušení je ukončení nájemní smlouvy, odstěhování nájemce, který si však v jiném místě trvalý pobyt nezřídil.

Pronajímatel také může navrhnout zrušení trvalého pobytu nájemci, pokud se zjistí, že byl nahlášen na základě neplatných nebo dokonce padělaných dokladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám