Hlavní obsah

Téměř tři pětiny Čechů si na zvelebení bydlení dokážou našetřit

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostá většina lidí si svůj byt či dům v průběhu času vylepšuje, upravuje či rekonstruuje. Téměř tři z pěti Čechů jsou schopni si na rekonstrukci našetřit a financovat ji pak z vlastních zdrojů. Necelá třetina pak kombinuje úvěr s úsporami a pouze tři lidé ze sta si na celou úpravu bydlení vezmou úvěr.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to aktuální průzkum finanční skupiny Wüstenrot, během něhož byla oslovena tisícovka zástupců české populace.

Jen osm lidí ze sta své bydlení nevylepšuje

Každý devátý Čech má rád změnu a do zásadnějších úprav se pouští celkem  často. Na druhou stranu si své bydlení nijak nevylepšuje jen osm procent Čechů.

Třetina respondentů řeší rekonstrukce, až když zařízení dosluhuje nebo se přestane líbit, pětina pak volí úpravy při nějaké specifické situaci, jako je například narození dítěte, jeho dospívání, odchod od rodiny, přistěhování partnera nebo ze zdravotních důvodů.

Více než čtvrtina lidí si zpříjemňuje bydlení pořízením drobností, ale do větších úprav už se nepouští. Takto v průzkumu odpovídali nejvíce mladí do 35 let (70 procent) a častěji ženy než muži.

Pětina Čechů provádí větší úpravy bytu v případě, že očekává nějakou změnu v rodině, nejčastěji jsou to lidé ve věku 36 až 44 let (28 procent).

„Je to logické, právě tato generace řeší přibývání dalších potomků či jejich dospívání, ale i nové vztahy. A takové situace s sebou nesou i nutnost úpravy bydlení. Třetina lidí se chystá k nějaké zásadnější úpravě či rekonstrukci například kuchyně či koupelny v případě, že staré zařízení již dosloužilo nebo se přestalo líbit. Citelnější zásah do bydlení tak provádějí méně často, nejvíce lidé nad 45 let,“ zmínila Pavlína Musilová z Wüstenrot.

Každý desátý však miluje změnu natolik, že se do větších rekonstrukcí pouští i častěji než jednou za deset let, dodala.

Mladí si půjčují nejméně

Vylepšení bydlení lidé financují ze svého, případně v kombinaci s půjčkou

Téměř tři pětiny Čechů jsou schopné si na zvelebení, úpravy a rekonstrukce bytu či domu ušetřit a zvládnou je financovat bez půjčky.

Jak ukázal průzkum, zásadně si na vylepšení bydlení nepůjčují především mladí lidé do 26 let - uvedlo to 68 procent z nich. Naopak nejméně se k této možnosti kloní třicátníci a padesátníci, tedy generace, které buď zakládají rodinu, nebo podporují děti na studiích a jejich rodinná vydání jsou vyšší.

Tři z deseti dotázaných řeší úpravy a rekonstrukce domácností kompromisem, a to kombinací naspořených peněz s půjčkou.

„K této variantě se nejvíce kloní lidé od 27 do 53 let, nejméně ji využívají ti nejmladší a pak nejstarší generace,“ uvedla Musilová.

Průzkum také ukázal, že Češi jsou obezřetní a nechtějí se neuváženě zadlužovat. Půjčit si na celou rekonstrukci či nové vybavení domácnosti totiž plánují jen tři procenta lidí.

Anketa

Vzali jste si na rekonstrukci bydlení úvěr?
Ano, pokryl všechny naše/moje potřeby
8,7 %
Ano, ale část jsem měl/měla z vlastních zdrojů
21,4 %
Ne
69,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 309 čtenářů.

Reklama

Související články

Dvě pětiny domácností mají nějaký úvěr

Zadlužení Čechů roste rychleji než jejich platy, upozornila zpráva o finanční stabilitě České národní banky. Přibližně 40 procent domácností v Česku má nějaký...

Výběr článků

Načítám