Hlavní obsah

Stavebnímu spoření se letos daří, krizi navzdory

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření má letos našlápnuto k rekordním výsledkům. Lidé mají zájem spořit i čerpat úvěry. V meziročním srovnání se jedná o růst v desítkách procent. Na trh se stavebním spořením tak koronakrize vliv neměla.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si ve stavebních spořitelnách půjčují především na rekonstrukci svého bydlení.

Článek

Podle oficiální statistiky Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) se objem úvěrů od stavebních spořitelen meziročně zvýšil o 30 procent a počet nových smluv o 10 procent.

„S ohledem na uplynulé měsíce a nenadálou epidemickou situaci, která ovlivnila i finanční trhy, jsou dosavadní výsledky stavebního spoření výborné. Úvěrové obchody se dokonce přibližují rekordní úrovni z roku 2018,“ uvedl Jan Jeníček, předseda AČSS.

Krize spoření pomohla

Během jarní vlny pandemie koronaviru si mnozí lidé uvědomili, jak důležité je mít vytvořenou finanční rezervu. Některé české domácnosti kvůli vládním opatřením přišly o část příjmů a v praxi tak zjistily, jak citelně může tato situace rodinný rozpočet zasáhnout, když není z čeho čerpat.

Většina českých domácností koronakrizi ustála, i tak dvě pětiny přišly o příjmy

Finance

Krize neměla ani vliv na výpovědi smluv. Podle údajů stavebních spořitelen lidé letos doposud vypověděli dokonce o něco méně smluv, než bylo obvyklé v posledních pěti letech. Nejvíce se smlouvy vypovídaly v roce 2016, více než dvakrát tolik co letos.

Spořitelny půjčily už bilion korun

V srpnu padl i velký milník, když se celkový objem poskytnutých úvěrů stavebními spořitelnami od počátku existence stavebka v roce 1993 dostal na částku bilion korun.

„Za bilion korun byste dnes a v dnešních cenách koupili asi 170 tisíc průměrných bytů v Praze a zhruba 558 tisíc bytů v Ostravě,“ upřesnil Jiří Šedivý, tajemník AČSS. Za „ostravskou“ cenu byste si přitom mohli koupit byty v celém Moravskoslezském kraji, a ještě by vám pár miliard korun zbylo.

„Cena bytů v České republice stoupla za posledních 15 let zhruba o 140 procent, takže na byt v roce 2005 vám stačila necelá polovina dnešní částky,“ dodal Šedivý.

Úvěry především na rekonstrukce

Lidé si půjčují různě vysoké částky – několik desítek tisíců korun, které využijí na rekonstrukci svého bydlení, ale i miliony na pořízení bytů či domů.

Lidé se nyní více pouštějí do úprav bydlení

Finance

Celkově jsou ale rekonstrukce nejčastějším důvodem, proč si lidé ve stavebních spořitelnách půjčují – zhruba ve 45 procentech případů. Na koupi nemovitosti pak připadá 27 procent poskytnutých úvěrů.

Celkově bylo od roku 1993 poskytnuto přes 2,54 milionu úvěrů, průměrný úvěr za celou historii stavebka dosáhl hodnoty necelých 400 tisíc korun. Fenoménem se v Česku staly překlenovací úvěry, které pomohou vyřešit situaci, kdy klient nemá ještě nárok na řádný úvěr, ale peníze na vysněné bydlení potřebuje hned.

Fakt, že Češi na financování svého bydlení stále ještě málo myslí s dostatečným předstihem, dokazuje i to, že právě překlenutím začalo ve stavebních spořitelnách 83 procent úvěrových případů.

Reklama

Související články

Češi financování bydlení příliš nerozumí

Výše státní popory u stavebního spoření či třeba podmínky pro poskytování hypoték jsou oblastmi, ve kterých mnozí Češi tápou. Jak ukázalo měření finanční...

Stavební spoření má za sebou úspěšný rok

Mezi lidmi je o stavební spoření stále zájem. Dokázaly to i výsledky loňského roku, kdy bylo uzavřeno nejvíce smluv za posledních pět let. Klienti si uzavřeli...

Výběr článků

Načítám