Hlavní obsah

Stavební spořitelny se masových výběrů neobávají, ale nervozita lidí roste

Právo, Jindřich Ginter

Stavební spořitelny sice připouštějí, že se stavební spoření v důsledku vládních škrtů státní podpory bude muset postupně od základu změnit, a může brzy o něco ztratit ze své atraktivity, ale hromadného výběru vkladů a pádu stavebního spoření jako jedné z nejvýhodnějších forem ukládání úspor se neobávají. Podle nich stále bude nabízet jedno z nejvyšších reálných ročních zhodnocení úspor pohybující se kolem pěti procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Změny ve stavebním spoření nemohou lidi nechat v klidu. Stavební spoření má sjednáno na pět milionů obyvatel. Počet dotazů, které nám klienti adresují, narůstá,“ potvrdil Právu nervozitu mezi lidmi Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny, která je s Liškou lídrem trhu.

Právo a Novinky.cz jako první, s odvoláním na specializovaný server Bankovnipoplatky.com, informovali o tom, že stavební spoření se díky očekávaným škrtům ve státní podpoře a poplatkům za sjednání spoření přestává z počátku vyplácet.

Zároveň do redakce dostáváme stále více čtenářských dotazů, zda mají lidé ve stavebním spoření pokračovat, nebo ho vybrat. Stavební spořitelny jsme proto  s těmito otázkami konfrontovali, především zda se neobávají masového výběru vkladů ze stavebního spoření.

Stavební spoření není ohroženo odchody klientů, byť nové podmínky nejsou tak atraktivní jako ty dosavadní. Do akvizice nových klientů to může mít svůj dopad.
Rostislav Trávníček, ČMSS

Trávníček zdůraznil, stejně jako představitelé dalších stavebních spořitelen, že změny ve stavebním spoření nejsou legislativně uzavřeny a řada účastníků stavebního spoření vyčkává.

Nové podmínky atraktivitu jen sníží

„Stavební spoření není ohroženo odchody klientů, byť nové podmínky nejsou tak atraktivní jako ty dosavadní. Do stávajícího klientského kmene i do akvizice nových klientů to samozřejmě může mít svůj dopad,“ dodal Trávníček.

Otázku Práva, zda se neobává masivního odlivu klientů, řekl, že si to nepřipouští a stejně jako další oslovené stavební spořitelny to označil za spekulativní.

„Na aktuální proměny trhu reagujeme. Do konce roku přinášíme novým i stávajícím klientům zvýhodnění: smlouvu zdarma plus prémii. Zároveň uvádíme novinku, která se chová podobně jako termínovaný vklad na dva roky, přičemž k dvouprocentnímu úroku přidává prémii,“ uvedl Trávníček.

Podle ČMSS bude roční efektivní úroková míra stavebního spoření v nových podmínkách vyšší než pět procent.

Nečekáme kalamitu, jen ochlazení zájmu

„Otázky na obavy z hromadných vkladů stavebního spoření předjímají dopředu jakési skutečnosti, které nejsou v žádném případě podloženy reálnými fakty. Pokud budou přijaty návrhy tak, jak je vláda připravila, dojde zřejmě k mírnému snížení zájmu,“ sdělila Právu Hana Vaněčková z Modré pyramidy.

Za devět měsíců letošního roku bylo uzavřeno 592 948 smluv o stavebním spoření, zatímco ve stejném období loni to bylo 593 165 smluv. Modrá pyramida uzavřela od ledna do konce září dokonce více smluv než v roce předcházejícím - letos to bylo 108 326 a loni 108 180.

Rovněž Raiffeisen stavební spořitelna ve srovnání letošního a loňského září zaznamenala 37procentní nárůst v počtu nových smluv o stavebním spoření. O 14,5 % jí narostl v září počet nových smluv oproti předchozímu měsíci.

Zvýšil se i objem cílových částek na smlouvách o stavebním spoření. Nárůst mezi letošním zářím a srpnem je téměř 20% a meziroční nárůst od září do září je pak dokonce více než 26%.

Nové smlouvy zvýhodněny

Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) se přidala ke spořitelnám zvýhodňujícím ty klienty, kteří nyní uzavřou novou smlouvu.

Lidé, kteří do konce letošního roku uzavřou novou smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou alespoň 200 000 Kč, získají dvojnásobné úročení svých vkladů v prvním roce spoření.

Kdo dává přednost okamžité slevě, může ke své nové smlouvě o stavebním spoření získat mimořádnou prémii až 1500 korun, a to podle výše zůstatku na svém spořicím účtu k 31. lednu 2011.

S obdobnou nabídkou přišla v minulých dnech také Modrá pyramida. Její klienti mohou za první rok spoření získat k běžnému dvouprocentnímu úroku ještě dodatečný úrok ve výši dvě procenta. Smlouvu je třeba uzavřít do 31. ledna 2011.

Stavební spořitelna Wüstenrot zase od 1. října zvýšila úrokovou sazbu z vkladů u nových smluv na 2,5 procenta ročně. (vč)

Podobný trend u Raiffeisen stavební spořitelny se projevil i v případě objemu nových úvěrů. V meziročním srovnání září 2010 a stejného měsíce loňského roku činil nárůst více než 17 %, o přibližně 12 % se pak objem nových úvěrů v září zvýšil oproti srpnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám