Hlavní obsah

Stavební spořitelny se začínají přetahovat s Kalouskem a tvrdě zápasí o klienty

Právo, Jindřich Ginter

Stavební spořitelny budou nejspíše už od příštího roku chtít výrazně rozšířit své nabídky o další finanční produkty, které u nich dosud nebyly zvykem, i o zákonné možnosti, v rámci nichž se pohybují. Reagují tak na vládní škrty státního příspěvku a další záměr ministra financí Miroslava Kalouska, který chce do stavebního spoření pustit větší konkurenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Stavební spořitelny by totiž podle slov Kalouska měly brzy přijít o své výsadní právo nabízet stavební spoření. Zdůraznil, že příští rok bude usilovat o to, aby stavební spoření mohly nabízet i další finanční instituce.

„Jsem přesvědčen, že není žádný racionální důvod, aby stavební spoření nabízely jen stavební spořitelny,“ uvedl Kalousek.

„Licence pro stavební spořitelnu, tedy licence, která umožňuje prodávat stavební spoření, nebyla nikdy limitována. Jakákoliv bankovní instituce mohla o tuto licenci zažádat, tzn. že neexistuje žádná často zmiňovaná diskriminace bank a naopak zvýhodnění stavebních spořitelen,“ řekl Právu Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny, která je se svojí Liškou největší na trhu.

Budeme chtít rozšíření licencí

Zároveň Trávníček naznačil, že i stavební spořitelny budou vyžadovat rozšíření svých zákonných možností na trhu.

„Pokud by byl uplatněn princip, že by stavební spoření mohly prodávat všechny bankovní instituce, předpokládáme, že by měla být naopak stavebním spořitelnám rozšířena licence, aby mohly nabízet všechny bankovní produkty a služby,“ dodal Trávníček.

Jak již dříve uvedl, Liška se v budoucnu nejspíše zaměří na produkty týkající se penzijního spoření, vyloučeno není ani případné spojení s penzijním fondem. Stavební spoření by tak cílilo na zajištění důchodu prostřednictvím spoření na vlastní byt.

Boj o úroky a děti

Už teď se stavební spořitelny měsíc co měsíc předhánějí v nabídkách zvýhodněných úrokových sazeb úvěrů ze stavebního spoření a především cílí na uzavírání stavebního spoření pro děti do deseti let.

Novým klientům připisují několikatisícové prémie, chlubí se slevami na poplatcích za vyřízení úvěru a slibují další zvýhodnění, které už jde i nad rámec stavebního spoření.

Wüstenrot například zvýšila od 1. října úrokovou sazbu z vkladů stavebního spoření u nových smluv na 2,5 % ročně a pokud si člověk ke stavebnímu spoření sjedná i povinné ručení s 60% bonusem za bezeškodní průběh, dostane dálniční známku.

V zájmu o stavební spoření se tak zatím citelně neprojevil záměr vlády snížit státní příspěvek poklesem, i když růst nových smluv není takový, jak byly spořitelny v minulosti zvyklé.

Zatím stavební spořitelny vykázaly růst

„Za první pololetí 2010 evidujeme prakticky stejný počet uzavřených smluv jako v prvním pololetí roku 2009. U cílové částky za první půlrok 2010 evidujeme meziroční nárůst o 7,8 %,“ dodal Trávníček.

Stavební spořitelna Wüstenrot dokonce vykázala v letošním prvním pololetí meziroční nárůst u nově uzavřených smluv o více než 42 %, v cílové částce pak o více než 58 %.

Mírný růst zaznamenala Stavební spořitelna České spořitelny. Počet platných smluv o stavebním spoření za leden až červen 2010 ji vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 0, 27 % na téměř 1,2 miliónu smluv.

Podobný trend je u Modré pyramidy. Za první pololetí dosáhla mírného meziroční nárůstu počtu uzavřených smluv o čtyři tisíce.

Raiffeisen stavební spořitelna zaznamenala od letošního ledna do konce srpna oproti stejnému období v minulém roce 16,6% nárůst v objemu nových úvěrů. Ve stejném období dosáhla meziročního nárůstu i v počtu nových úvěrů.

Ve srovnání letošního a loňského srpna zaznamenala nárůst i v počtu nových smluv o stavebním spoření (15,7 %) a v objemu cílových částek (9,9 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám