Hlavní obsah

Startovací bydlení pro mladé: výhodnější je koupit a rekonstruovat starší byt

Novinky, bab

Mladí lidé, kteří se hodlají postavit na vlastní nohy, často stojí před otázkou, zda koupit starší byt a následně ho rekonstruovat, či rovnou investovat do bytu v novostavbě. Z cenového srovnání dvou malých bytů vyplynulo, že například v hlavním městě je pořízení novostavby zhruba o 150 až 200 tisíc korun dražší než koupě starého bytu včetně kompletní rekonstrukce.

Foto: Profimedia.cz

Při rozhodování o koupi bytu lidé přihlížejí jak na finanční náklady, tak na umístění nemovitosti.

Článek

Srovnání provedla Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) a Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK ČR), přičemž předmětem srovnání byly stejně dispozičně řešené byty 1+kk v Praze, a to jak v blízkosti centra, tak v okrajové městské části.

„Právě malometrážní byty, a to ve velikostech 1+kk, 1+1 a 2+kk, jsou nejčastěji pořizovány jako tzv. startovací byty. Ty se také nejsnáze pronajímají, když se později mladé rodiny rozhodnou pořídit si byt větší,“ uvedl Jan Borůvka z ARK ČR.

V modelových příkladech RSTS využila kromě Cenové mapy ARK ČR i data stavebních firem zabývajících se celkovou modernizací bytů.

Praha – v blízkosti centraStarý byt 1+kk (30 m2)Novostavba 1+kk (30 m2)
Cena bytu1 999 999 Kč2 500 000 Kč
Rekonstrukce (1)356 500 Kč--
Celková cena bytu2 356 499 Kč2 500 000 Kč
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna a Cenová mapa ARK ČR; Poznámka: (1) Kompletní rekonstrukce bytu – vybourání umakartového jádra, nová koupelna a WC, rozvody, elektřina, topení, zvuková izolace, podlahy, dveře, prahy, omítka, vymalování (zdroj: ceníky stavebních firem zabývajících se rekonstrukcí bytů).
Praha – okrajová městská částStarý byt 1+kk (36 m2)Novostavba 1+kk (34 m2)
Cena bytu1 600 000 Kč2 215 000 Kč
Rekonstrukce (1)409 400 Kč--
Celková cena bytu2 009 400 Kč2 215 000 Kč
Zdroj: Raiffeisen stavební spořitelna a Cenová mapa ARK ČR; Poznámka: (1) Kompletní rekonstrukce bytu – vybourání umakartového jádra, nová koupelna a WC, rozvody, elektřina, topení, zvuková izolace, podlahy, dveře, prahy, omítka, vymalování (zdroj: ceníky stavebních firem zabývajících se rekonstrukcí bytů).

„Pokud srovnáme cenu a chtěli bychom se rozhodovat pouze podle ní, je výhodnější koupit starý byt a komplexně ho zrekonstruovat. Novostavba by vyšla přibližně o 150 až 200 tisíc korun dráž. Důležité je však zvážit také stav samotného domu a časový faktor. Do novostavby se můžeme nastěhovat ihned, zatímco u starého bytu musíme nejdříve provést rekonstrukci. Stojí nás to nejen peníze, ale i čas,“ upozornila Jitka Jechová z RSTS.

„Připlatit si za větší komfort bydlení a zbavit se tak starostí s modernizací upřednostňuje stále více kupujících,“ doplnil Borůvka.

Výhody a nevýhody staršího i nového bytu

Z pohledu ceny vyšla investice do koupě a následné rekonstrukce staršího bytu výhodněji. Je ale potřeba zvážit i to, zda nebude modernizaci a rekonstrukci vyžadovat celý dům.

Špatná střecha, nedostatečná tepelná a zvuková izolace, stará netěsnící okna, nevyhovující výtahy či staré a špinavé chodby patří mezi časté závady, se kterými se lidé v bytových domech setkávají a které mohou navýšit platby do fondu oprav.

V případě novostavby naopak získáte byt, který odpovídá moderním potřebám bydlení a neměl by delší dobu vyžadovat žádné další investice. Společné prostory nepůsobí opotřebovaně a provozní náklady nového bytu jsou ve srovnání se starší nemovitostí nižší.

Většina novostaveb se však nachází spíše v okrajových částech měst, a tudíž nemusí mít tak kvalitní občanskou vybavenost a dostatečně vyvinutou infrastrukturu, jakou může nabídnout stará zástavba.

Anketa

Rekonstruovali jste někdy byt či dům?
ano a nebyl s tím žádný problém
34,1 %
ano a bylo to peklo
58,4 %
ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 449 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Placení záloh realitkám je nesmysl

Toužili po domě, zaplatili realitní kanceláři rezervační zálohu, ale zbyly jim jen oči pro pláč. Zbytečně. Právníci varují, že i když mají klienti o nemovitost...

Výběr článků

Načítám