Hlavní obsah

Spořicí účty: Úročení vkladů roste, na inflaci ale zdaleka nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) razantně navýšila úrokové sazby a banky na to zareagovaly. Zdražily sice úvěrové produkty, ale na druhou stranu zvýšily úrokové sazby na spořicích účtech. I přesto, že nejvýhodnější sazby překročily dvě procenta, na inflaci, která úspory znehodnocuje, to zdaleka nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi mají spořicí účty v oblibě, alespoň jeden využívá šest lidí z deseti, každý čtvrtý je majitelem dvou účtů a každý sedmý dokonce tří a více.

Spořicí účty jsou v Česku populární především kvůli snadnému přístupu k penězům, nulovým poplatkům a v neposlední řadě i úročení vkladů. Jak ukázal průzkum agentury Ipsos pro Expobank, lidé si na spořicí účty především převádějí volné prostředky z běžného účtu bez konkrétního účelu, uvedlo kolem 38 procent oslovených.

„Zjistili jsme, že zhruba čtvrtina Čechů využívá účet s úročením vkladu hlavně ke spoření na plánované větší výdaje, třeba výměnu domácích spotřebičů nebo dovolenou. Podobně vysoký počet klientů má spořicí účet jako finanční rezervu," doplnil Radek Lišák z Expobank.

Sazby půjdou nahoru i v prosinci

Počátkem listopadu bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Reakce bank na sebe nenechala dlouho čekat, úvěroví klienti si na splátkách připlatí, ti spořiví naopak díky vyššímu úročení mohou počítat se zajímavějším zhodnocením.

ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

K navyšování úrokových sazeb na spořicích účtech většina bank přistoupila během listopadu, od 1. prosince pak s vyššími sazbami na spořicích produktech mohou počítat i klienti České spořitelny, Equa bank, Fio banky, mBank a Raiffeisenbank.

Banky zvyšování sazeb nevylučují ani do budoucna. „Jsme připraveni reagovat na případné další změny v sazbách ze strany ČNB,” uvedla pro Právo Kristýna Dolejšová, mluvčí mBank. Podobně se vyjádřili například i zástupci Fio banky, Monety či UniCredit Bank.

Aktuální nabídka spořicích účtů
BankaProduktHlavní roční úroková sazbaNavazující roční úroková sazba
Air BankSpořicí účet (1)1,5 % do 250 tis. Kč0,1 % zůstatek od 250 tis. do 1 mil. Kč
CreditasSpořicí účet +2 % do 350 tis. Kč1,0 % zůstatek nad 350 tis. Kč
Česká spořitelnaSpoření ČS1,5 % do limitu dle typu spořicího účtu (2)0,01 % zůstatek nad limit
ČSOBSpoření s bonusem0,5 % do 250 tis. Kč0,6 % od 250 tis. do 0,5 mil. Kč (3) 0,75 % od 0,5 mil. do 1 mil. Kč (3) 0,15 % částka nad 1 mil. Kč
Duo Profit3 % (4)--
Equa bankSpořicí účet Max0,1 % do 0,5 mil. Kč1 % zůstatek nad 0,5 mil. Kč
Spořicí účet HIT1,5 % (0,1 % + bonus 1,4 %) do 200 tis. Kč (5)--
ExpobankBěžný účet NEO2,01 %--
Fio bankaFio konto1,5 % do 200 tis. Kč0,05 % zůstatek od 200 tis. do 1 mil. Kč 0,08 % zůstatek od 1 mil. do 10 mil. Kč 0,1 % zůstatek nad 10 mil. Kč
Hello bank!Spořicí účet1,8 % do 200 tis. Kč--
Komerční bankaKB Spořicí konto Bonus (6)0,2 % do 200 tis. Kč0,03 % zůstatek od 200 tis. do 30 mil. Kč 0,02 % zůstatek nad 30 mil. Kč
KB Spořicí konto Bonus Invest (6) (7)1,0 % do 200 tis. Kč0,71 % zůstatek od 200 tis. Kč do 10 mil. Kč
mBankmSpoření1,5 % do 100 tis. Kč0,01 % zůstatek nad 100 tis. Kč
Moneta Money BankSpoření B/Spoříto B2,5 % do 1 mil. Kč0,5 % zůstatek nad 1 mil. Kč
RaiffeisenbankSpořicí účet XL1,5 % do 150 tis. Kč0,1 % zůstatek od 15 tis. do 0,5 mil. Kč 0,01 % zůstatek nad 0,5 mil. Kč
SberbankFér spoření Plus1,5 % nebo 1,8 % do 1 mil. Kč (8)0,8 % nebo 1,0 % zůstatek nad 1 mil. Kč (8)
TrinityDobrý klient2,58 %--
UniCredit BankPrima0,05 % do 499 999 Kč0,01 % od 500 tis. Kč
Zdroj: banky; Poznámky: (1) vklady jsou úročeny pouze v případě, že klient alespoň pětkrát v měsíci zaplatí kartou zřízenou k běžnému účtu; (2) limity: 200 tis. Kč, 400 tis. Kč, 1 mil. Kč; (3) úročen celý zůstatek od 1 Kč; (4) sazba je garantovaná na celý rok, minimálně stejná částka je investována do vybraných investičních produktů ČSOB/KBC; (5) bonus: měsíčně tři platby kartou, nebo k poslednímu dni v měsíci aktuální hodnota investice alespoň 50 tis. Kč; (6) úročení tvořeno ze zákl. sazby a fixní bonusové sazby platné do 31.12.2021; (7) bonusové úročení - investice do vybraných invest. produktů; (8) výhodnější sazbu dostanou klienti s Fér účtem Plus nebo Fér účtem Extra

Nicméně i nadále je třeba počítat s tím, že i při nejvyšších nabízených úrokových sazbách uložené peníze ztrácejí kvůli vysoké inflaci na hodnotě. Meziroční růst spotřebitelských cen se v Česku v říjnu dostal na 5,8 procenta a podle ekonomů v dalších měsících ještě zrychlí.

Inflace výrazně zrychlila. Zdražily nájmy, doprava i boty

Ekonomika

Vyšší úrok jen s podmínkami

Naprostá většina bank nabízí výhodnější úroky při splnění různých podmínek, ať už se týkají výše vkladu, či třeba využívání dalších produktů banky. Klienti však s tímto přístupem spokojeni nejsou, například průzkum ukázal, že tři čtvrtiny Čechů by upřednostnily spořicí účet s atraktivní úrokovou sazbou bez podmínek před účtem se sice ještě výhodnější sazbou, ale s podmínkami.

Trendu „vyšší úrok s podmínkou” se vymykají dvě banky, které zároveň nabízejí jedny z nejvýhodnějších sazeb na trhu. Vůbec nejvyšší zhodnocení vkladů nyní poskytuje Trinity bank, která u spořicího účtu Dobrý klient zvýšila od 25. listopadu sazbu na 2,58 procenta ročně. Nabídka je nejzajímavější i proto, že banka touto sazbou úročí jakoukoliv výši vkladu bez omezení. Stejný přístup zaujala i Expobank, která nabízí sazbu 2,01 procenta ročně a zhodnocuje jí celou výši vkladu na běžném účtu NEO bez dalších podmínek.

Přes dvě procenta se dostaly ještě dvě banky, ovšem již s podmínkami. Moneta Money Bank zhodnotí roční sazbou ve výši 2,5 procenta vklad do jednoho milionu korun na produktech Spoření B či Spoříto B (produkty jsou parametrově stejné, liší se pouze kanálem sjednání). Creditas v současné době nabízí u Spořicího účtu + roční úrokovou sazbu 2 procenta pro vklady do 350 tisíc korun.

Také další banky, jak ukazuje tabulka, odlišnými sazbami úročí různé výše vkladů.

U Air Bank a Equa bank musíte splnit ještě další podmínky, abyste na „lepší” úrok dosáhli. Musíte v daném měsíci provést několik plateb kartou zřízenou k běžnému účtu, v případě Air Bank je jich potřeba pět, u Equa bank tři.

Sberbank dá vyšší úrok klientům, kteří zároveň využívají běžný účet. ČSOB a Komerční banka nabízejí spořicí produkty, jejichž úročení je závislé na využívání investičních produktů.

Anketa

Máte spořicí účet?
Ano, jeden
34,8 %
Ano, dva
15,9 %
Ano, tři a více
39,3 %
Ne
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1651 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám