Hlavní obsah

Sdílení je v kurzu i u půjček, lidé si věří ale jen v rámci rodiny

Novinky, bab

Téměř tři pětiny lidí by byly ochotny sdílet svou půjčku s někým dalším. Společnou půjčku by si Češi přitom vzali jedině s členem rodiny, přítele či kolegu by na prvním místě volil jen málokdo.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ukázal to průzkum společnosti Cofidis mezi 525 respondenty, který potvrdil výsledky průzkumů z posledních let. Ty ukazovaly, že Češi žijící v páru jsou zvyklí podílet se společně na hrazení výdajů z rodinného rozpočtu, a to včetně splácení půjček.

„Dříve bylo ovšem zvykem, že i přes společné splácení byla půjčka psaná jen na jednu z osob. A právě to se v posledních letech mění,“ uvedl Cyril Křůpala, ze společnosti Cofidis.

Sdílet půjčku chtějí hlavně mladí

Fakt, že se Češi postupně osmělují, ukazuje i porovnání čerstvých čísel s těmi loňskými. Ještě před rokem trvalo na individuální půjčce zhruba třetina Čechů, letos už to je pouze pětina.

Naopak téměř tři lidé z pěti dotázaných zvažují sdílet půjčku oficiálně s další osobou. Na tomto trendu se přitom podílejí hlavně mladší lidé, především třicátníci, sdílení půjčky jsou totiž nakloněny až tři čtvrtiny z nich.

Pro sdílenou půjčku by se Češi rozhodli kvůli lepšímu rozložení rizika nebo možnosti dosáhnout na vyšší částku peněz.

Rodina jako první volba

Ať už mají Češi důvod jakýkoliv, rozhodně jim není jedno, s kým si společnou půjčku vezmou. Průzkum ukázal, že důvěra je v případě půjček klíčová, a na plné čáře tak vítězí síla rodinných vazeb.

Dvě pětiny lidí by ke sdílení půjčky zvolily svého životního partnera, sedm procent by si vybralo rodiče, tři procenta sourozence a čtyři procenta jiného člena rodiny.

Naopak nejlepší přítel by byl v případě půjčky hlavní volbou jen výjimečně a například kolegové z práce nepatří v této věci mezi ideální adepty prakticky vůbec.

Největší smysl dává Čechům půjčka s druhou osobou v případě pořízení bydlení nebo jeho rekonstrukce. Dále následuje společná půjčka na pořízení auta, vybavení domácnosti a také k zajištění vzdělání pro děti.

Naopak v případě pořízení dovolené, vánočních dárků nebo hobby vybavení by Češi volili spíše jiný způsob financování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám