Hlavní obsah

Sazby hypoték se odrazily ode dna a pomalu rostou

Novinky, bab

Už červenec naznačil, že dlouhodobý pokles úrokových sazeb hypoték skončil a sazby začínají stoupat. Pomalý růst pak pokračoval i v srpnu, kdy se průměrná sazba ustálila na hodnotě 2,11 procenta. Jak to bude se sazbami vypadat v následujících měsících, se teprve ukáže. Banky je zatím nijak razantně nenavyšují.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

„Průměrné úrokové sazby v srpnu vzrostly jen velmi mírně a zatím se od minima nevzdálily ani o celou desetinu procentního bodu. Odpoutávání sazeb ode dna by mělo pokračovat i po prázdninách, nicméně k výraznému růstu nadále není důvod, protože cena zdrojů na mezibankovním trhu je stále pod tlakem likvidity dodávané ČNB z důvodu intervencí na udržení kurzu koruny,“ uvedl Josef Rajdl ze společnosti Fincentrum.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V srpnu tradičně nižší zájem o hypotéky

Stalo se již nepsaným pravidlem, že srpen je v porovnání s druhým prázdninovým měsícem alespoň, co se týče počtu sjednaných hypoték, slabší. Tento měsíc bylo uzavřeno o 1100 smluv méně než v červenci, celkově jich bylo 8493. Tento počet byl dokonce třetí nejnižší v letošním roce.

Celkový objem sjednaných hypotečních úvěrů dosáhl v srpnu 15,637 miliard korun. Proti červenci je to méně o 1,9 miliardy korun. I v  tomto případě, stejně jako tomu bylo v počtu uzavřených smluv, se jedná o třetí nejnižší měsíční objem v letošním roce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám