Hlavní obsah

Sazby hypoték klesají, hypoteční trh se však propadá

Již sedmý měsíc v řadě klesá průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů. V srpnu se dostala na hodnotu 2,61 procenta. Zlevňování hypoték však na zvýšení zájmu o hypotéky dopad nemá. Trh se propadá stále víc, za prvních osm měsíců letošního roku se v meziročním srovnání jedná o propad o více než 25,5 miliardy korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla v srpnu o sedm setin procentního bodu, z červencové hodnoty 2,68 procenta se tak dostala na 2,61 procenta. Srpen tak byl již sedmým měsícem v řadě, kdy sazba klesá.

„Uvolnění měnové politiky v hlavních světových ekonomikách dopadá i na český finanční trh bez ohledu na setrvání ČNB na svých sazbách, a dává českým bankám dostatečné indicie, že měnová politika se v ČR zpřísňovat nebude. V rámci intenzivního konkurenčního boje se tak i v srpnu posunuly průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu na nižší úroveň už téměř o 0,4 procentního bodu od hodnot z počátku roku,“ doplnil Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Odborník: Objemy letos do 190 miliard

Banky sice hypotéky neustále zlevňují, v nedávné době snížily sazby například v České spořitelně, Wüstenrot či Fio bance, na oživení zájmu o sjednání hypoték se to však neprojevilo.

Naopak. V srpnu si pro hypoteční smlouvu přišlo do bank 6153 klientů, což je v porovnání s červencem o 462 lidí méně. Celkový objem hypoték sjednaný v srpnu se dostal na 14,294 miliard korun. V porovnání s červencovým objemem byl nižší o více než miliardu korun.

Ještě větší propad hypotečního trhu je znát při srovnání údajů s loňským srpnem, kdy bylo sjednáno o 2322 hypotečních úvěrů více než letos a objem byl vyšší o 4,5 miliardy korun. Letošní srpnové objemy se tak dostaly až pod úroveň roku 2015.

Podle Vladimíra Staňury z České bankovní asociace se v současné době banky předhánějí, která z nich nabídne lepší sazbu.

„Na trhu je celá řada akcí a slev ve snaze získat nového klienta nebo si udržet stávajícího při refixaci úrokové sazby. Přesto se trh dál propadá. Po dvou silných letech 2017 a 2018, kdy hypoteční trh byl na svém vrcholu a objemy nově poskytnutých hypotečních úvěrů byly kolem 220 miliard korun za rok, letos se dá očekávat výrazný propad na úroveň mezi 180 a 190 miliardami korun. Pro tento propad stále trvají dva hlavní důvody. Jedním jsou vysoké ceny nemovitostí. Druhým je regulace ČNB, která ztížila přístup k hypotékám,” uvedl Staňura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám