Hlavní obsah

Růst cen bytů brzdí, čeká se pokles

Právo, Jindřich Ginter

Byty ve druhém čtvrtletí letošního roku ceny sice stále ještě zdražovaly, ale nejpomaleji za poslední čtyři roky. V Karlovarském, Olomouckém i Moravskoslezském kraji už stagnují. Zpomaluje také tempo růstu cen tržního nájemného, které už v některých regionech naráží na cenový strop. Vyplývá to z indexu Hypoteční banky.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Pokračuje zpomalování tempa růstu cen bytů, druhé čtvrtletí letošního roku přineslo nejnižší nárůst za poslední čtyři roky. I přesto se ceny zvýšily ve většině krajů. Nejvýraznější zdražení zaznamenal Jihočeský kraj, ke stagnaci došlo v Karlovarském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejvíce se aktuálně zvětšil zájem o byty o dispozici 3+kk a 3+1. Nabídka a poptávka se postupně přesouvají za hranice Prahy. Změnila se také struktura bytové nabídky ve prospěch levnějších projektů v okrajových částech Prahy, což způsobilo malé snížení průměrné cenové hladiny novostaveb,“ shrnul Petr Němeček z Hypoteční banky (HB).

Průměrná tržní cena bytů ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla o 1,7 procenta.

Meziročně byty zdražily o 8,2 procenta, rodinné domy ještě o něco málo více, pozemky o necelých osm procent.

Řada i pražských bytů se prodává už i déle než tři měsíce

Zatímco nabídka bytů na trhu kvůli stále nedostatečné výstavbě stagnuje, vysoké ceny i bankovní regulace způsobují u poptávky pozvolný pokles. Od roku 2010 vzrostly ceny bytů i o více než 50 procent. Nejvíce stouply v Brně, kde zaznamenáváme nárůst cen o 58,9 procenta, v Praze se ceny zvýšily o 47,7 procenta. Dlouhodobě nejméně pak rostou ceny bytů v Ústeckém kraji, kde od roku 2010 stouply o 13,7 procenta.

V Praze prodáno o čtvrtinu méně

Pro třetí a čtvrtý kvartál roku 2019 Hypoteční banka očekává stagnaci až mírný pokles poptávky po nemovitostech. Zvyšovat by se tak měl počet nových neprodaných bytů, u kterých se čím dál častěji objevuje možnost slevových akcí.

Řada prodávajících ovšem nechce přistoupit na snížení ceny, kupující ji ale očekávají. Předpokládáme proto prodloužení doby prodeje rezidenčních nemovitostí, uvádí HB. Prodat byt trvá mnohem déle už teď. V průměru tři měsíce.

„Na prohlídky chodí proti loňsku odhadem polovina lidí, a než se najde vážný zájemce o koupi, je to otázka spíš měsíců než týdnů, jak jsme byli zvyklí v minulých letech,“ potvrzuje makléř Remaxu Daniel Kotula.

Všímá si také velmi zajímavého údaje, a to počtu kupních smluv zapsaných do katastru nemovitostí pro území Prahy. Data jsou k dispozici za první čtvrtletí roku 2019. „Při porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku to vypadá na pokles počtu prodejů v Praze skoro o čtvrtinu,“ uvedl Kotula.

Z některých jsou už ležáky

„Mezičtvrtletně zdražily dostupné nové byty v Praze jen o 0,6 procenta. Razantní růst cen nových bytů a domů z minulých let je tak definitivně u konce. Opakované restrikce České národní banky významně omezily počet zájemců o nové bydlení. Na hypotéky nyní kvůli ČNB nedosáhne až pětina původních žadatelů, mezi klienty developerských společností přitom lidé s hypotékou tvořili až polovinu. Zcela logicky tak poptávka o něco klesla,“ komentuje situaci šéf developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Hlavně u starších bytů stačí pár týdnů sledovat nabídky na největším realitním serveru Sreality.cz a je z toho patrné, jak se někteří prodávající s prodejem svých bytů už trápí. Jeden 2+1 před kompletní rekonstrukcí v Záběhlicích začínal na čtyřech milionech, vystřídalo se na něm deset realitek, cenovka je už na 3,7 milionu a pořád nic. Prodává se tři čtvrtě roku. Kdyby ho majitelka nabídla před půlrokem rovnou za 3,5 milionu, už si dávno užívá peněz.

Některé jednotky jsou však pryč do měsíce. To je vidět, jak po zhruba dvaceti dnech mizí nabídka sice starších, ale pěkně opravených bytů v pražském Hloubětíně. Tam je reálná cena kolem 4,4 až 4,7 milionu korun za skutečně kvalitní rekonstrukci, s například dřevěnými podlahami, v rozsahu 53 až 55 metrů čtverečních.

Při vyhodnocování nabídky je však třeba si také dávat pozor na to, že realitky někdy byt zveřejní do inzerce na dva týdny, pak ho stáhnou, a znovu se objeví třeba po třech týdnech, měsíci. Některé byty se navíc v inzerci nabízejí jen fiktivně, aby realiťák přesně otestoval citlivost na cenu.

Poloamatéři dají do inzerce tři čtyři fotky něčeho, kde je třeba ještě před domem sníh, větší střelci pak na byt třeba na Žižkově dělají i prohlídky, sbírají kontakty na zájemce, ale ve skutečnosti se byt neprodává. Jen se testuje, kolik jsou lidé ochotni a schopni zaplatit, a pak se vedle toho položí třeba o něco levnější srovnatelný byt, který pak v nabídce působí výhodněji.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest z deseti Čechů investuje do nemovitostí

I když jsou nemovitosti v poměru k příjmům pro větší část obyvatelstva drahé, nebo právě proto – v posledních pěti letech zdražily zhruba dvojnásobně -, pro...

Výběr článků

Načítám