Hlavní obsah

Připojit nový dům do sítě lze i bez zbytečného papírování

Právo, svj

Připojení nových odběrných míst v Česku přibývá. V papírování, které s tím souvisí, se však lidé mnohdy ztrácejí. Roste proto zájem o on-line řešení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V našem případě je elektronicky letos podána už třetina ze všech žádostí,“ říká Petra Podlahová, manažerka zodpovědná za připojení odběrných míst u společnosti E. ON Distribuce.

Rostoucí zájem o elektronickou komunikaci včetně podání žádosti o připojení potvrzuje například i ČEZ Distribuce.

„Na podzim chceme spustit nový zjednodušený webový formulář. Má za úkol provést klienta nejobvyklejšími požadavky, mezi které patří nové připojení a změna jističe v souvislosti s instalací vytápění, například tepelného čerpadla,“ informuje mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

On-line formulář upozorní na chyby

Lidé často nerozlišují obchodníka a distributora. „Domnívají se, že jim stačí smlouva o připojení s distributorem, a zapomínají, že potřebují také smlouvu o sdružených službách s obchodníkem,“ upozorňuje Podlahová.

Často se stává, že žadatelé špatně nebo neúplně vyplní papírový formulář. „Interaktivní formulář zákazníka navádí a nenechá ho odeslat žádost nepřesně vyplněnou. Odpadá i zdlouhavé zasílání poštou, vše vyřídíte jednoduše a rychle z domova nebo kanceláře. Postup ve vyřizování žádosti pak lze sledovat on-line,“ říká Podlahová. Podání žádosti on-line E. ON nabízí pro připojení elektřiny i plynu.

Jakmile je žádost podaná, distributor pošle žadateli návrh smlouvy o připojení. V ní sepíše technické požadavky, které bude muset nové odběrné místo splňovat, a v případě elektřiny vyčíslí také náklady na připojení. Pokud je to potřeba, distributor nechá vybudovat přípojku.

Kvůli instalaci elektroměru či plynoměru musí žadatel své odběrné místo s elektrikářem či plynařem připravit, tak jak se píše ve smlouvě o připojení. Správnost doloží revizní zprávou, jejíž vyhotovení si musí zařídit sám. S hotovou revizní zprávou si odběratel konečně může pořídit smlouvu o tzv. sdružených službách s obchodníkem, tedy se společností, která mu bude elektřinu či plyn prodávat.

Připojení nové nemovitosti do sítě zajišťuje distributor, který se na daném území jako jediný stará o distribuční soustavu, tedy hodně zjednodušeně řečeno o dráty, trubky, sloupy a měřáky.

„Distributor energie je tedy předem daný v závislosti na lokalitě nemovitosti, ovšem dodavatele, od něhož bude energii kupovat, si zákazník vybírá zcela podle svého vlastního uvážení. Lidé by při výběru dodavatele neměli brát v potaz jen cenu energie, kterou obchodníci nabízejí, ale i důvěryhodnost a stabilitu společnosti. A také se vyplatí číst pozorně obchodní podmínky,“ radí Podlahová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám